LNB portāla «periodika.lv» apmeklējums pērn divkāršojies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas (LNDB) periodisko izdevumu resursa „periodika.lv” kopējā apmeklējuma statistika 2013.gadā sasniegusi teju 169 tūkstošus skatījumus. 2012.gadā šis rādītājs pietuvojies 75 tūkstošu atzīmei. Arī portāla unikālo skatījumu skaits gada griezumā ir pieaudzis vairāk nekā uz pusi – no 23 līdz 50 tūkstošiem, lsm.lv informē Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts.

Ievērojamais vietnes apmeklējuma pieaugums ir saistāms ar tās pastāvīgo lietotāju grupas nostabilizēšanos, kā arī īstenotajām jaunu lasītāju piesaistes aktivitātēm interneta vidē, uzsskata portāla veidotāji. Vienlaikus 2013.gadā LNB organizējusi vairāk nekā desmit apmācību seminārus reģionu bibliotekāriem un vēstures skolotājiem, šādi veicinot digitālās bibliotēkas resursu un to izmantošanas integrēšanu mācību procesā gan vispārējā, gan augstākajā izglītībā.

Galvenokārt portāla „periodika.lv” lietotāji interesējas par ģenealoģiska rakstura informāciju. Savukārt pētnieki – par konkrētiem pētniecības tematiem. Tikmēr valodnieki vietni izmanto, lai pārsvarā pētītu, piemēram, dažādu vārdu popularitāti gan atšķirīgos laika periodos, gan laikrakstos.

Laika gaitā LNB periodisko izdevumu digitālo krātuvi iecerēts pilnveidot, digitalizējot visu apzināto nacionālās periodikas krājumu. Elektroniskos materiālus plānots iesaistīt arī tekstu korpusu veidošanas projektos, kas ļautu šos tekstus izmantot vēl daudzveidīgāk – piemēram, valodas pētījumiem un automātiskās tulkošanas rīku veidošanai.
Tāpat turpināsies periodikas portāla meklētāja pilnveidošana.

„Periodika.lv” ir viens no visvairāk izmantotajiem LNDB resursiem, un tas sniedz iespēju ceļot Latvijas vēsturē ideoloģiski atšķirīgos periodos. Portālā iekļauti aptuveni 1000 dažādu nosaukumu un tematikas laikraksti un žurnāli – vairāk nekā 2,8 miljoni lappušu – gan Latvijas, gan trimdā izdotā periodika.

Nozīmīgs vietnes „periodika.lv” satura papildinājums gaidāms šā gada beigās, kad noslēgsies trīs gadu darbs pie Eiropas laikrakstu pārlūka. Teju pusmiljons projektā „Europeana Newspapers” digitalizēto Latvijas laikrakstu lappušu ir jau iekļautas Eiropas Bibliotēkas (TEL, The European Library) izstrādātajā Eiropas laikrakstu portālā, kas vienkopus sniegs piekļuvi Eiropas un citu pasaules valstu digitalizēto periodisko izdevumu saturam – kopumā 18 miljoniem lappušu.

Starp šie laikrakstiem, kas papildinās „periodika.lv” krājumu, ir tādi lasītāju ļoti pieprasīti izdevumi kā „Baltijas Vēstnesis”, „Brīvā Zeme”, „Jaunākās Ziņas” un „Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija ziņotājs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti