Kultūras ziņas

Papagaiļi atdzīvina mākslas galeriju

Kultūras ziņas

Ko dzīvē vajag paspēt pirms nāves?

LNB gatavojas literatūras un varas attiecību izpētei

LNB gatavojas literatūras un varas attiecību izpētei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, 1.un 2.maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks starptautiska konference "Starp patiesību un varu: rakstnieku dažādās lomas Eiropas vēsturē".

Konferences ideja ir savienot divus fenomenus, kas jau vēsturiski ir mūžīgā dialogā - literatūru ar tās autoriem un pastāvošo varu. Vēl arvien mēdz būt gadījumi, kuros politiķi izmanto literatūru un rakstnieku autoritāti, lai manipulētu, iebiedētu vai arī sanaidotu sabiedrību. Konference būs nozīmīga ar to, ka tajā piedalīsies izcilas mūsdienu literatūras un kultūras personības no desmit pasaules valstīm.

"Gribam šajā konferencē atskatīties gan uz to, kā autori Austrumeiropā ir veidojuši šo dialogu ar varu pagātnē un kas vēl būs, ņemot vērā šī brīža situāciju, kā veido dialogu ar varu šodien," stāsta LNB vadošais pētnieks Gustavs Strenga.

Konferences pirmā diena tiks veltīta tēmas vēsturiskajai izpētei, savukārt otrajā dienā uzstāsies vairāki starptautiski pazīstami rakstnieki un mediju pārstāvji.

"Otrajā dienā uzstāsies plaši pazīstami ārzemju autori no ārzemēm. Vispazīstamākā ir Sofija Oksinena un arī krievu rakstnieks Viktors Jerofejevs, kā arī igauņu rakstnieki Jāns Undusks, kuram tikko ir iznākusi grāmata latviešu valodā," norāda Gustavs Strenga.

Saistībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā noteiktajiem drošības noteikumiem, būtiski visiem apmeklētājiem ir konferencei reģistrēties iepriekš.

"Vienīgais nosacījums, lai šajā konferencē iekļūtu, ir jāreģistrējas vai nu internetā konferences mājaslapā, vai pa tālruni. Tas nav sarežģīti, bet obligāti. Ja atnāksiet bez dokumentiem 1.maijā, jūs nevarēsiet šeit iekļūt," skaidro LNB Mākslas lasītavas vadītāja Anda Baklāne.

Reģistrēties dalībai konferencē iespējams līdz 29. aprīlim, plkst. 16 (pa tālr.67716238 un internetā). Reģistrācija ir obligāta.

Kā vēstīts, konferencē tiks aplūkotas sekojošas tēmas: "Rakstnieki un vara Eiropā", "Rakstnieki, ideju un identitātes ģenēze Eiropā", "Rakstnieki, taisnīgums un atbildība Eiropā", "Rakstnieki un Eiropas nākotne".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti