Dienas ziņas

Par jaunsargiem pārsvarā kļūst lauku bērni

Dienas ziņas

Valmierā lieli parādi par komunālajiem pakalpojumiem

Gaismas pilī šonedēļ -- atvērto durvju dienas

LNB atvēršanas svētkus iesāks atvērto durvju dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 12. līdz 15.jūnijam Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) rīkos īpašus jaunās ēkas stāvu atvēršanas pasākumus jeb kaskāžu sēriju, kuras laikā bibliotēkas apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Gaismas pili – gan organizētās ekskursijās un individuāli, gan iesaistoties radošās aktivitātēs.

Līdz ar varenās būves pieņemšanu ekspluatācijā Latvijas Nacionālajai bibliotēkai beigusies ieilgusī neziņa par tālākajiem plāniem, un darbinieku sejās jaušams atvieglojums. Beidzot te varēs notikt sen ieplānotās izstādes, pasākumi, un iedzīvotāji ilgi tapušo ēku varēs apskatīt arī no iekšpuses, stāsta bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Atšķirībā no visiem līdzšinējiem notikumiem, kas bija saistīti ar ēkas pirmo stāvu, mēs šoreiz gribam rādīt sabiedrībai visu to, ko bibliotēka piedāvās, sākot ar nākošo - mezonīna līmeni,” stāsta Vilks.

Gaismas pilī atvērto durvju dienas
00:00 / 03:32
Lejuplādēt

No 12. līdz 15.jūnijam interesenti varēs apmeklēt visus bibliotēkas publiskos stāvus, arī tos, ko vēl tikai iekārto lasītājiem. Katram no stāviem katru dienu būs veltīta īpaša programma ar spēlēm, koncertiem un lekcijām, atklāj Gaismas pils atvēršanas svētku autors Gatis Mūrnieks.

„Visi stāvi būs pieejami jau no pirmā brīža, bet 12.jūnijā mēs [īpaši] rādīsim, ko cilvēki varēs darīt mezonīna, otrajā  un trešajā stāvā, piektdien, - kas notiek mākslas un mūzikas centrā 4.stāvā, savukārt sestdien rādīsim 5.stāvu - letonikas krājumus, folkloras krātuvi. Un visbeidzot svētdien mūsu visjaunākie apmeklētāji varēs apskatīt, kas viņiem sagatavots bērnu literatūras centrā 7.stāvā. Un pa ceļam uz to varēs ielūkoties arī karšu un sīkiespieddarbu nodaļā,” - tā Mūrnieks.

Paredzams, ka vienlaikus ēkā ekskursijās varēs uzturēties apmēram tūkstoš cilvēku, bet nākotnē bibliotēka plāno uzņemt līdz trīs tūkstošiem cilvēku dienā.

Pēc šiem atvēršanas svētkiem mēs 17.jūnijā sāksim apkalpot lasītājus,” bibliotēkas Pakalpojumu departamenta direktore Anda Lamaša skaidro, ka sākotnēji lasītājiem būs pieejams uzziņu un informācijas, kā arī nozaru literatūras centrs, jo grāmatu pārvešana uz jauno ēku joprojām turpinās. Jūlijā plānots atvērt 5.stāvu, bet augusta sākumā - 4. un 6.stāvu. Darba laiki līdz oficiālajai atklāšanai paliks līdzšinējie.

 „Pagaidām pirmdienās un svētdienās lasītājus vēl neapkalposim, sestdienās no 10 -17, bet jau pēc inaugurācijas, septembra sākumā, sāksim apkalpot lasītājus visas septiņas dienas nedēļā,” uzsver Lamaša.

Lasītājiem gan jārēķinās, ka jau vēlāk rudenī pirmie stāvi atkal tiks izvākti un nodoti ES prezidentūrai, un tiem piekļūt līdz 2015.gada vidum vairs nevarēs. Bibliotēka gan pilnībā turpinās darbu pārējos stāvos.

Savukārt, runājot par iepriekš atklātajiem defektiem Gaismas pils labiekārtojumā, būvdarbu vadītājs Valdis Koks no Nacionālās būvkompāniju apvienības apgalvo, ka būvnieki visu darījuši godprātīgi, bet izvēlētie risinājumi neizbēgami prasīs papildu kopšanu arī ēkas ekspluatācijas laikā. Garantijas laiks līgumā ar būvniekiem ir divi gadi.

Mēs šeit atradīsimies visu garantijas periodu, un ja pasūtītājs mums norādīs uz kādām [problēmām], piemēram, būs jānomaina kāda bojāta plāksne, mēs būsim šeit un to noteikti izlabosim,” sola Koks.

Jāpiebilst, ka Gaismas pils oficiālā atklāšana notiks 29.augustā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas 95.jubilejā.

Programma

Doties ekskursijās grupās un individuāli interesenti ceturtdien un piektdien varēs laikā no plkst. 12 līdz 17, taču arī pēc tam līdz plkst. 20 bibliotēkas attiecīgie stāvi būs atvērti, jo tajos notiks dažādi pasākumi.

Savukārt sestdien un svētdien LNB būs atvērta apmeklētājiem no plkst. 11 līdz 17, bet pasākumi gaidāmi no plkst. 11 līdz 14.

Pirmdien, 16.jūnijā, LNB būs slēgta, bet jau otrdien no 12 līdz 20 apmeklētāji tiks apkalpoti mezonīna, 2. un 3.stāvos.

Mezonīna stāva atvēršana notiks 12.jūnijā no plkst 12 līdz 20.

12 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili (pieteikšanās reģistratūrā),

17 – 20 J. Pāvila II lasītavā viktorīna "Meklē un atrodi!",

17 – 20 Jaunākās periodikas lasītavā vpēle "Iepazīsti digitālās bibliotēkas kolekciju Periodika.lv",

18 – 19.30 J. Pāvila II lasītavā "Zelta Ābeles" un citu kolekciju ekspozīcija,

18.30 – 19 un 19.30 – 20 Muzikālais priekšnesums: Dāvis Bindemanis (klavieres), Kristaps Lubovs (saksofons).

2. un 3.stāva atvēršana12.jūnijā Nozaru literatūras centrā

14 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili.

2.stāvs

17 – 20 Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā un Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītavā grāmatu ekspozīcija "Mainīgais ūdens",

17 – 20 Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītavā LNB iesieto grāmatu ekspozīcija,

18 – 20 Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītavā sietuves radošā darbnīca: iespēja iepazīt grāmatu iesiešanas procesu,

18 – 18.30 Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā profesore Janīna Kursīte-Pakule: "Lekcija par ūdeni no mitoloģiskā un tautu tradīciju aspekta",

18 – 19.30  Ekskursijas pa 2.stāva Grāmatu krātuvi (pulcēšanās pie Krātuves izsniegšanas punkta).

3.stāvs

17  – 17.30 Svinīgās uzrunas

17 – 20 Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā grāmatu ekspozīcija "Mainīgais ūdens"

19 – 19.30 Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā Artūrs Lešinskis: "Lekcija par bibliotēkas ēkas dzesēšanas sistēmu ar Daugavas ūdeni". Pēc lekcijas interesentiem būs iespēja apskatīt LNB dzesēšanas sistēmu,

17 – 20 Periodisko izdevumu lasītavā "Lielāko un mazāko formātu LNB krājuma grāmatu ekspozīcija",

18 – 19.30 Periodisko izdevumu lasītavā ekskursijas pa 3.stāva Periodikas krātuvi,

18 – 20  Telpa Nr. 328 – jautri un neparedzami stāsti improvizācijas teātra "5 uz perona" izpildījumā.

4.stāva atvēršanas pasākumi 13.jūnijā – Mākslas un mūzikas centrā – Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītavā, Konrāda Ubāna Mākslas lasītavā, Audiovizuālajā lasītavā un Mazajā zālē

14 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili (pieteikšanās reģistratūrā)

17 – 17.30 Svinīgās uzrunas

17 – 20 Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītavā. Godinot komponistu Alfrēdu Kalniņu, būs iespēja aplūkot komponista rokrakstus, un ikvienu sagaidīs, kāds  piektdienas – 13.datuma cienīgs pārsteigums.

Stīgu kvartets "Sinfonietta Rīga" (Kristiāna Šīrante, I vijole; Agnese Kanniņa-Liepiņa, II vijole; Artūrs Gailis, alts; Kārlis Klotiņš, čells): latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbi
Iespēja lasīt latviešu komponistu un mākslinieku dzīves atziņas.

17 – 20 Konrāda Ubāna Mākslas lasītavā mākslinieku Rūdolfa Baltiņa un Zanes Elertes veidoti mākslas objekti, kas radīti, izmantojot Mākslas lasītavas krājuma materiālus.

Radošā darbnīca "Pastkarte": izgatavo savu pastkarti vai paTSkarti no Mākslas un mūzikas centra krājumu materiāliem.

17 – 20 Mazajā zālē "Vēsturiskā karaoke". Tās laikā būs iespēja personīgi deklamēt: Dr. Kārļa Ulmaņa runu mazpulku vadoņu sanāksmē 1935.gada 20.aprīlī vai valsts prezidenta Alberta Kvieša runu brīvības pieminekļa atklāšanas svētkos 1935.gada 18.novembrī.

17 – 20 Audiovizuālajā lasītavā pirmo reizi skaņas studijas "kut" audiovizuāla performance "Vinila gariņš" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejas izpildītāja Sintija Siliņa: performance "Epilogs".

5.stāva atvēršana14.jūnijā – pasākumi Letonikas un Baltijas centrā, Izstāžu zālē, Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā un Latviešu folkloras krātuvē.

11 – 11.40 Svinīgās uzrunas (LNB direktors Andris Vilks, LNB Speciālo krājumu departamenta direktore Ineta Kivle, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Dace Bula) un Tautas tradīciju kopa "Budēļi": lasītavu ieskandināšanas priekšnesums.

11.40 – 14 Letonikas un Baltijas centrā - izstāde "Skaistākās grāmatas no Letonikas kolekcijām", Anete Simanovska (stabules, ģīga, rata lira), videostāsts "Letonikas nodaļas vēsture" un negaidīti atradumi pētnieku kabinetos

11.40 – 14 Izstāžu zālē – Valdis Villerušs: "Spēle ar grāmatu. Asamblāžas".

11.40 – 14 Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā – reto grāmatu un rokrakstu krājumu izstāde "Rara", Videostāsts "Ortēlija atlants"un retumu prāta spēles.

11:40 – 14:00 Latviešu folkloras krātuvē – "Te būs Dainu skapis", stāstnieks Guntis Pakalns: anekdotes, teikas un spoku stāsti, Aldis Pūtelis: folkloras ieskaņojumu darbnīca, folkloristu ekspedīciju video ieraksti – teicēji dažādās Latvijas vietās.

14 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili.

6.stāva atvēršana 15.jūnijā – pasākumi Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītavā un Sīkiespieddarbu lasītavā.

11 – 11.40 Svinīgās uzrunas.

11 – 17 Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītavā ekspozīcija "Pirmās kartes latviešu valodā un to izstāstīšana", ekspozīcija "Latvijas teritorijas robežu maiņa gadsimtu garumā" un Rīgas dzejas kartes izstāde.

11 – 14  Savas ceļa kartes zīmēšana kopā ar ilustratoriem: Reini Pētersonu, Maiju Līdumu, Sabīni Mooru un Robertu Galviņu.

13 – 14  Rīgas dzejas kartes performances.

11 – 17 Sīkiespieddarbu lasītavā ekspozīcija "Sīkiespieddarbu alfabēts", LNB krājuma skaistāko etiķešu skate un vēsturiskās galda spēles.

14 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili.

7.stāva atvēršana 15.jūnijā – pasākumi Bērnu literatūras centrā.

11 – 14 Interaktīvs piedzīvojums "Grāmatu labirints", aktivitāte pirmsskolas/sākumskolas bērniem – Gaismas pils būvēšana no rotaļu klucīšiem. Vizuālais objekts "Lasāmkoks". Pieteikšanās dalībai "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā" un "Gribu iet uz bibliotēku!",

14 – 17 Ekskursijas pa Gaismas pili.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti