Kultūras ziņas

Liepājā zied vasara

Kultūras ziņas

Darbu sāk "Positivus" televīzijas kanāls

Nāc, piesakies studijām!

LKA rektore: Jaunos aktierus gaida arī reģionālie kultūras centri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunos aktierus gaida arī reģionālās pārvaldes struktūras, kas ir ieinteresētas, lai Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) sagatavotu aktierus jaunajiem kultūras centriem, kas savukārt vēlas veidot profesionālu aktieru trupas. To, uzsākot studentu uzņemšanu, atklāja LKA rektore Rūta Muktupāvela.

1.jūlijā sākusies dokumentu pieņemšana studijām Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA). Pirmie studēt alkstošie pie akadēmijas durvīm stāvēja jau pusstundu pirms to atvēršanas. Latvijas Televīzija devās skaidrot, kā nākamie kultūras nozares pārstāvji redz savu nākotni, kur domā strādāt, kā pelnīt un kā ar ieceru īstenošanu sekmējas Kultūras akadēmiju jau beigušajiem.

Nākamajā mācību gadā LKA studijas notiks astoņās programmās. Rihards Grave ir jau otrais puisis, kurš pieteicies mācībām LKA. Puišu akadēmijas studentu vidū nekad nav bijis daudz, toties motivēti.

"Esmu no Rīgas, pieteicos tradicionālajai kultūrai. Gribēju apzināties savu latvisko identitāti, uzzināt par latviešu kultūru kā tādu, man tas ir svarīgi. Mani vecvecāki ir ļoti lieli patrioti, viņi ļoti iestājas par latviskām vērtībām, tas audzināšanā arī ir likts lietā, tāpēc izvēle ir mācīties šeit," stāsta Rihards Grave.

"Es noklausījos, ko jūs teicāt, jūs tiešām uztvērāt to būtiskāko, jo mūsu misija ir kopt Latvijas identitāti. Es gribu jums svinīgi uzdāvināt mūsu simbolu. Lai šī zīmīte nes jums veiksmi, jūsu motivācija mani ļoti uzrunāja, ļoti gaidīsim jūs studijās," reflektantam pauda LKA rektore Rūta Muktupāvela.

Skatuves mākslā šogad pienākusi kārta uzņemt jaunu laikmetīgās dejas kursu, ko komplektē ik pēc četriem gadiem. Sākot no šā gada, bakalaura grādu laikmetīgajā dejā varēs iegūt trīs gadu laikā. Mācoties vēl divus gadus, dejotāji varēs kļūt arī par maģistrantiem. Lai atjaunotu valsts leļļu teātra trupu, LKA šogad sāks sagatavot jaunos leļļu teātra aktierus. Nākamo aktieru kursu, kā ierasts, uzņems pēc diviem gadiem, orientējoties uz darbu Valmieras Drāmas teātrī.

"Vēl viena jauna tendence, ka pie mums vēršas ar iniciatīvām reģionālās pārvaldes struktūras. Viņi ir ieinteresēti, lai mēs sagatavotu aktierus jaunajiem kultūras centriem. Viņi vēlas veidot savas profesionālu aktieru trupas. Jā, tā ir pilnīgi jauna tendence, kas liecina par to, ka teātra māksla ir pieprasīta," norāda Rūta Muktupāvela.

"Kas ir vilinājums skatuves mākslā? Vilinājums ir iespēja izdzīvot daudzas dzīves vienā nedēļā, piedzīvot to, ko visā mūža varbūt nepiedzīvosi. Tāds izaicinājums pārbaudīt sevi," teic potenciālais aktiermākslas students Agris Krapivņickis.

Lai arī kultūrizglītība varētu šķist ne tā konkurētspējīgākā, tomēr LKA dati par absolventu darba gaitām rāda, ka 60% LKA studentu darba gaitas sāk jau akadēmijas studiju laikā. LKA tikai pirms gada ieviesta studiju prakse, un pirmā gada laikā daudzi studenti palikuši strādāt savās prakses vietās.

Pērn veiktā LKA absolventu aptauja liecina, ka 2% LKA absolventu joprojām nav nodarbināti un 1% bijušo studentu darbu atraduši tikai četrus līdz sešus gadus pēc akadēmijas absolvēšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti