Rīta Panorāma

Latvijas Virslīgas sezonas atsākšanas scenāriji. Skype saruna ar Aināru Dakšu

Rīta Panorāma

Suņa skološanas ābece: agresīvas un neagresīvas šķirnes?

Latvijas Kultūras akadēmijai 30. Saruna ar LKA rektori Rūtu Muktupāvelu

LKA rektore: Ārkārtējā situācija būs izaicinājums jauno studentu uzņemšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) meklēs risinājumus, kā Covid-19 pandēmijas laikā nodrošināt jaunu studentu uzņemšanu un nezaudēt atlases kvalitāti, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja LKA rektore Rūta Muktupāvela.

15. maijā noslēdzās Latvijas Kultūras akadēmijas 30. jubilejai veltītais digitālais festivāls. Tā mērķis bija attālinātajam kļūt par pietuvināto un apjaust, cik daudz vai maz kultūrai nozīmē šobrīd sabiedrībā bieži pieminētie 2 metri. Jubilejas gadā augstskolu jau otro termiņu vada rektore Rūta Muktupāvela.

Viņa atzīmēja, ka - kaut attālināti - festivāls aizvadīts ar svētku sajūtu. Taču arī ikdienā, ārkārtējās situācijas laikā, kas apstādinājusi daudzu kultūras nozaru darbu, kultūras cilvēkos radošuma netrūkst.

Muktupāvela uzsvēra: “Paldies Dievam, no vienas puses, ka vismaz ir tāds formāts – tiešsaiste.

Kultūras cilvēki ir ārkārtīgi radoši un ļoti ātri reaģē. Viņi tiešām masveidā aizmigrēja uz šo virtuālo telpu.”

Tomēr pat vislabākās tehnoloģijas nevar aizvietot profesionālo mākslu klātienē, norādīja rektore.

Covid-19 pandēmija ietekmēs arī nākamā gada jaunos studentus. Muktupāvela skaidroja, ka vairākās studiju programmās gaidāms liels konkurss.

“Konkurss mums ir diezgan ievērojams dramatiskā teātra aktieru un režijas apakšprogrammās, audiovizuālājā mākslā, laikmetīgajā dejā – tā ir tā mūsu niša un stiprā puse. Ļoti liels konkurss [ir] arī uz radošajām industrijām – tā ir jauna programma, ko mēs jau trīs gadus īstenojam kopā arī Rīgas Tehnisko universitāti. Arī starpkultūru sakari un kultūras un mākslu studijas – faktiski visur mums veidojas konkurss.”

Šī gada izaicinājums jauno studentu uzņemšanā un studiju gada uzsākšanā būs saistīts ar ārkārtējo situāciju, norādīja rektore.

“Mēs ļoti ceram, ka 9. jūnijā ierobežojumi tiks atcelti. Bet, ja nāks tas nelaimīgais, baisais otrais vilnis, ko tad mēs darīsim? Protams, mums jābūt ļoti piesardzīgiem, jāievēro visas Veselības ministrijas izstrādātās rekomendācijas un protokoli. Kā mēs uzņemsim –, piemēram, mums ir paredzēts Rīgas Krievu teātrim uzņemt aktieru kursu. Ja mēs nevarēsim pilnvērtīgi sākt strādāt – pirmajā kursā attālināti apmācīt aktierus laikam nebūs iespējams. Mēs arī apsveram iespēju pārcelt uz nākamo gadu šo uzņemšanu.”

Tikmēr, piemēram, Audiovizuālās mākslas programmā, kur konkursā gaidāmi vismaz 10 pieteikumi uz vienu vietu, tikšot meklēti digitālie rīki, kā novērtēt studētgribošos, stāstīja Muktupāvela.

Rektore uzsvēra – akadēmijā meklēs dažādus rīkus, kā nodrošināt un nemazināt studentu uzņemšanas kvalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti