Labrīt

Grieķijā neizdodas īstenot pārmaiņas valsts pārvaldē

Labrīt

Apkures sezona tuvojas

Kultūras kanons: Kristīne Matīsa par filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

«Limuzīns Jāņu nakts krāsā» - fenomens latviešu kino vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizē Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Šoreiz - kino vēsturniece Kristīne Matīsa stāsta par kanonā iekļauto Jāņa Streiča filmu „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”.

"Filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" ir fenomens latvju kino vēsturē," uzsver Matīsa. "Šī ir viena no filmām, par kuru pieci Kultūras kanona eksperti, kas bija ļoti atšķirīgi cilvēki un kuriem katram atšķirīgs viedoklis, vienojās vienbalsīgi."

Lai gan filmas vieta kino vēsturē nav apšaubāma, grūtāk ir pateikt, ar ko filma šo vietu iekarojusi, jo tā ir "vienkārša sadzīves komēdija ar vienkāršu stāstu un pat bez jebkādiem ārkārtīgiem dramatiskiem sarežģījumiem", norāda kino eksperte.

"Bet tas viss ir tik smalkā, pirmkārt, Jāņa Streiča humora izjūtā, kas viņam ir ļoti smalka un eleganta. Otrkārt, tas ir lielisks un neparasts pārsteigums no izcilās aktrises un teātra "granddāmas" Lilitas Bērziņas, kuru līdz tam visi pazina kā dāmu - vairumā gadījumu parūkā ar brošu pie krūts, tādu, kādu mēs viņu redzam Jāņa Streiča filmā "Mans draugs nenopietns cilvēks". (..) Bet acīmredzot tikai Jānis Streičs varēja uzdrošināties piedāvāt Lilitai Bērziņai šādu lomu."

Matīsa piekrīt Streiča teiktajam, ka tauta jau sen ir nacionalizējusi filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". To apliecina tas, ka mēs skatāmies filmu Jāņos un lietojam ikdienas sarunās citātus no filmas.

Plašāk par filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" - Latvijas Kultūras kanona mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti