Liepiņš grib uzlabot atmosfēru operā un pārskatīt nākamās sezonas repertuāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Beidzies laikmets, kad režija operā dominēja pār mūziku - ar šādiem vārdiem pirmdien Latvijas Nacionālās operas vadībā stājās Zigmars Liepiņš, komponists un pieredzējis uzņēmējs, kurš pēc aiziešanas no „Radio SWH" savulaik solīja vairs nekad nepievērsties vadītāja darbam.

Tomēr tagad viņš pārdomājis un Latvijas Nacionālajā operā redz vietu daudzām pārmaiņām. Liepiņš operas mākslinieciskā vadītāja postenim izvēlēts sešu cilvēku konkurencē, kuru vidū vairs nebija iepriekš amatu zaudējušā operas vadītāja Andreja Žagara. „Tas jautājumu loks ir tik milzīgs, ka man jāsaka - lai Dievs man stāv klāt," saka Liepiņš.

Zigmars Liepiņš pēc sešu gadu pauzes atgriezies vadītāja ampluā - privāto radio nomainījusi Latvijas Nacionālā opera. Lai gan iepriekš solījies uzņēmumu vadībā vairs neatgriezties, operas krīzes vidū esot sapratis, ka malā tomēr nevar stāvēt. Liepiņš neslēpj, ka risināmo problēmu jaunajā amatā būs daudz. Sekot iepriekšējā operas vadītāja Andreja Žagara darba stilam viņš neplāno. „Ir beidzies laiks iepriekšējam direktoram, ir beidzies laikmets, kas kaut kādā mērā nosaka, ka režisūra ir svarīgāka par mūziku operas teātrī. Un ir sācies jauns laikmets ar mūžīgām vērtībām, jo operas mākslā absolūti svarīgāks par visu ir mūzika! Tad dziedātāji, izpildītāji, baletdejotāji un tad inscenējums (..) Un es to uzskatu par savu lielāko mērķi - pagriezt atpakaļ pēc ļoti ilga perioda mūziku kā prioritāti operā," uzsvēra Liepiņš.

Tas gan nenozīmēšot atteikšanos no labiem režisoriem un modernas režijas, tomēr operas repertuārā Liepiņš redz vietu lielākai dažādībai. „Es netaisīšu „Teātra Žurku", bet operas milzīgajā klāstā ir atrodams arī repertuārs cilvēkiem, kas varbūt ne vienmēr līdz galam sapratīs smalkākās nianses supermodernā operas iestudējumā vai vienu otru reizi ļoti sarežģītās filozofiskās operās," atzīmē Liepiņš.

Nākamās sezonas repertuāru, visticamāk, nākšoties pārskatīt, jo esot bažas par tā pārlieko dārdzību.

Zinātāji Liepiņu raksturo kā labu stratēģi, bet arī stingru un principiālu vadītāju. Stratēģiskais redzējums līdzās zināšanām par nozari un uzņēmumu vadību bijis arī viens no nozares pārstāvju veidotās žūrijas kritērijiem. Operas orķestra arodbiedrības vadītājs un viens no lielākajiem Andreja Žagara kritiķiem Aldis Grunde Latvijas Radio sacīja, ka uz pārmaiņām raugās pozitīvi. „Es domāju, ka sliktāk jau nebūs. Sliktāk jau bija. Ja darba devējs spēj argumentēt vajadzības, kādas viņš redz, lai varētu veiksmīgi attīstīties, arodbiedrība nav tā, kas stāvēs tam pretī. Mēs jau darām kopīgu darbu," saka Grunde.

Liepiņš pirmdien pauda apņēmību uzlabot atmosfēru operā, cīnīties par cienīgāku atalgojumu darbiniekiem un pārskatīt novecojušo koplīgumu. Tikmēr pārējo divu valdes locekļu - Ineses Eglītes un Dainas Markovas - pārziņā būs saimnieciskie un menedžmenta jautājumi. „Ir pasludināts finanšu un juridiskais audits, atrasts jauns finanšu direktors, sākta plānošana un izmaksu attiecināšana, lai skaidri saprastu, cik izmaksā iestudējums. (..) Šis pārmaiņu process turpināsies, aptverot visas darbības - gan saimniecisko, gan māksliniecisko," skaidro Eglīte.

Savu radošo darbu - atšķirībā no Andreja Žagara - Liepiņš vismaz pagaidām plāno nolikt malā. Viņš arī šobrīd nekomentē, vai operas mākslinieciskais vadītājs vēl joprojām būs Artūrs Maskats un kurš būs jaunais operas galvenais diriģents.

Vēl jāpiebilst, ka pirms diviem gadiem Liepiņš ziedoja vairāk nekā 10 000 latu tagad par kultūras nozari atbildīgajai Nacionālajai apvienībai. Partijā gan noliedz, ka tam būtu jebkāda saistība ar izvēli par labu Liepiņam. Viņš gan pats intervijā „Neatkarīgajai Rīta Avīzei" nav slēpis vilšanos Nacionālās apvienības darbā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti