Liepājnieki pārsteigti par «Lielā dzintara» arhitektonisko risinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" tapšanas process turpina pārsteigt garāmgājējus un arī būvniekus ar savu arhitektonisko risinājumu, kurā grūti atrast taisnas un regulāras detaļas.

„Lielais dzintars” jau tagad liek apstāties garāmgājējiem. Latvijas Radio satiek liepājnieci Liliju, kura ar lielu interesei pēta ēkas ārpusi. „Man ļoti patīk, ka to visu var izliekt un dabūt gatavu. Mēs domājam, ka būs ļoti skaisti. Ne pa velti nosaukts par Dzintaru,” saka Lilija.

„Dzintara gabaliņi visiem ir izdalīti un tagad lūgsim būvdarbu cilvēkiem izstāstīt, kā varam tos iemūžināt un atstāt, atcerēties par piemiņu šeit,” tā vienā no koncertzāles gaiteņiem klātesošos uzrunā SIA ”Lielais dzintars” valdes loceklis Ints Dālderis.

Ikviens varēja ielikt betona segumā mazus dzintara gabaliņus, kurus pēc tam grīdā iestrādāja ēkas būvētāji.

Pa kāpnēm un gaiteņiem dodamies uz vietu, kur jau redzamas kamerzāles aprises, kurā būs aptuveni 200 sēdvietu. Dālderis uzsver akustikas nozīmi. Kompānija no Vācijas, kas izstrādā Liepājas koncertzāles akustiskos risinājumus, īstenojusi projektus Ņujorkā, Venēcijā, Maskavā un citās vietās pasaulē.

„Balkona daļa un pārsegums ir gatavs. Šeit mēs redzam lielo liftu, kur šajā ēkā būs paredzēta klavieru pārvietošana. Manuprāt, diezgan liela šī zāle, ar ļoti labu akustiku, kā rāda datora simulācijas. Varēs arī mainīt akustiskos parametrus ar speciāliem akustiskiem aizkariem,” norāda Dālderis.

Līdzās akustiskajiem risinājumiem ne mazāk saistoša ir koncertzāles arhitektūra, uzsver būvniecības kompānijas SIA „Merks” pārstāvis Oskars Ozoliņš.

„Šobrīd Latvijā tas ir interesantākais un unikālākais no celtniecības objektiem tieši īpatnējā arhitektoniskā risinājuma dēļ. Te nav nevienas taisna un regulāra detaļa. Katrs elements, ja paskatās apkārt, tad metāla konstrukcijas ir specifiskas, savs leņķis un izvietojums. Tas prasa no visiem iesaistītajiem būvniekiem ļoti rūpīgu rīcību un augstu darba kultūru,” pauž Ozoliņš.

Kā vēstīts, 30. augustā gaidāmi koncertzāles spāru svētki un pirmais koncerts šajā būvobjektā. "Lielo dzintaru" gaidot, pilsētā sācies arī festivāls „Liepājas vasara”, kas turpmāk  piedāvās ne tikai augstvērtīgus muzikālus notikumus, turpina Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

„Šis gads festivālam ir īpašs, jo mēs vairs neesam vieni. Mums ir izdevies atrast spēcīgu un aktīvu partneri SIA „Liepājas dzintars”, kā arī Liepājas kultūras dzīves pīlārus, Liepājas teātri, muzeju un mūsdienu mākslas un komunikāciju apvienības. Mēs to pārveidojam par profesionālās mākslas festivālu visas vasaras garumā. Tā ir iespēja vairot publicitāti un piesaistīt vasarā Liepājai lielāku apmeklētāju plūsmu,” klāsta Lipskis.

Par publikas piesaisti būs jādomā arī nākotnē, jo Lielajā zālē izbūvēs 1000 sēdvietas. Koncertzālē iecerēta plaša un arhitektoniski interesanta publiskā telpa.

"Lielais dzintars" ikdienā būs mājvieta orķestrim un mūzikas vidusskolai. Koncertzāles izmaksas, neskaitot PVN, ir 29,5 miljoni eiro. Koncertzāli Liepājā iecerēts uzbūvēt līdz nākamā gada 30. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti