Liepājas Veco ļaužu dzīvojamā mājā ienāk virtuālā realitāte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” projekta “Future DiverCities” ietvaros Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar “Dirty Deal Audio” organizēja Latvijā unikālu pasākumu – apciemojot Liepājas Veco ļaužu dzīvojamo māju, senioriem pirmo reizi dzīvē bija iespēja ieskatīties un piedzīvot virtuālās realitātes pasauli un iepazīt Liepāju, kāda tā ir tagad, paziņojumā medijiem informē Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde.

Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, organizatori sarūpēja senioriem iespēju doties nelielā ceļojumā, nokļūstot dažādās Liepājas vietās, kurās tie ne tikai iepriekš nav bijuši, bet šobrīd arī fiziski pašu spēkiem vairs nespētu nokļūt.

Jaunie mediju mākslinieki Māris Dejus un Paula Ostupe izstrādāja virtuālās realitātes īsfilmu, kurā skatītājs var izbraukt Liepājas tramvajā, nokļūt Pētertirgū, Zirgu salā, Jāņa Čakstes laukumā, uz Dienvidu mola, Liepājas ezera putnu vērošanas tornī un koncertzālē “Lielais dzintars”.

Dažu minūšu laikā tiek apskatīta iespaidīgā koncertzāles ēka, izbaudīts Liepājas Simfoniskā orķestra koncerta mēģinājums un “uzkāpts” arī uz skatuves, ieskatoties diriģentam un mūziķiem tieši acīs.

Tie seniori, kuri, izbaudījuši virtuālo ekskursiju pa Liepāju, bija gatavi ieskatīties arī dažādos citos 360 grādu video sižetos no visas pasaules, varēja doties peldē ar delfīniem, tūrē pa Parīzi, satikt savvaļas ziloni un kalnu gorillu un apskatīt pasaules skaistākās vietas.

Projekts “Future DiverCities” paredz ar mākslas starpniecību iekļaut, stimulēt un izglītot sociālās grupas, kuras jūtas izstumtas no sabiedrības, tādējādi veicinot pozitīvas sociālas pārmaiņas – skaidro organizatori.

“Tikšanās ar jauniem cilvēkiem, iepazīšanās ar jaunām tehnoloģijām, ar kādām seniori iepriekš nav sastapušies, dod jaunu pieredzi un paplašina informatīvo lauku. Liepājas Veco ļaužu dzīvojamās mājas iedzīvotāji ar nepacietību gaidīja iespēju ar jauno tehnoloģiju palīdzību „paviesoties” vietās, kuras līdz šim nav redzējuši.

Vairāki seniori veselības problēmu dēļ ārpus dzīvesvietas nepārvietojas un nespēj iztēloties, kā pilsēta gadu gaitā ir mainījusies.

Zināju, ka šī pieredze būs lielisks piedzīvojums,” paziņojumā stāsta Veco ļaužu dzīvojamās mājas vadītāja Diana Bikova.

“Taču mani absolūti pārsteidza tas, cik ļoti viņi izbaudīja virtuālās realitātes dāvātās iespējas. Reakcija bija neticami emocionāla un saviļņojoša. Un, protams, ļoti milzīgs kontrasts ir vienā brīdī sēdēt ar adīkli rokās un pēkšņi no desmit metru augstuma vērot putnus virs Liepājas ezera,” viņa turpina.

“Lielākā daļa cilvēku izprot bērnu mijiedarbību ar tehnoloģijām. Tomēr kaut kas mazāk saprotams ir ietekme uz vecāka gadagājuma cilvēkiem un tas, kā viņi uz to reaģē.

Atslēga ir pasniegšanas veidā – Liepājas 360° tūri veidojām viegli uztveramu un nesasteigtu, lai seniori spētu kārtīgi apskatīt katru filmēto vietu un sajustu piederības sajūtu tām. Video radīts informatīvs, viegli uztverams, tostarp ierakstījām audio trīs dimensijās, lai klausītājs var lokalizēt skaņas telpu un objektus tajā un pieredze būtu absorbējoša,” par tehnoloģiskajiem risinājumiem skaidro jauno mediju mākslinieki Māris Dejus un Paula Ostupe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti