Kultūras ziņas

Vai apdraudēti 2023. gada Dziesmu un deju svētki?

Kultūras ziņas

Lilijas Berzinskas "Atmiņu kaste"

Cietoksnī iekārto Karostas un Neatkarības kara muzeju

Liepājas cietoksnī iekārto Karostas un Neatkarības kara muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā tūrisma sezonā Liepājai būs jauns piedāvājums vēstures interesentiem – vienā no cara laika cietokšņiem, Redānā, šobrīd mākslinieces Annas Heinrihsones vadībā tiek iekārtots Karostas un Neatkarības kara muzejs. Apkopojot vēsturiskas fotogrāfijas un Liepājā atrastus priekšmetus, to par saviem un pašvaldības līdzekļiem veido Karostas glābšanas biedrība, kas savulaik par starptautiski zināmu tūrisma objektu izveidoja Karostas cietumu.

19. gadsimta beigās būvētajā cietokšņa daļā – Redānā – 1919. gadā notika sīvas, asiņainas cīņas, aizstāvot Liepāju no Bermonta karaspēka. Karostas glābšanas biedrības ļaudis nolēmuši, ka būtu vērtīgi izstāstīt tā laika notikumus, akcentējot arī cietoksnī karojušo vīru biogrāfiju. Ekspozīcija tiekot iekārtota ar lielu pietāti pret savulaik kara vajadzībām celtajām telpām.

“Tas, ka nerestaurējam tās sienas, ka tu ej pa šīm ejām un saproti, ka šeit tas viss arī reāli noticis, tā ir riktīga pievienotā vērtība, kas palīdz uztvert tos notikumus.

Gribas, lai cilvēki norezonē ar to visu. Ielikt šo visu komfortablā muzejā – tas nebūtu tas,”

skaidro māksliniece Anna Heinrihsone.

Muzeja otra ekspozīcija veltīta Karostas vēsturei, hronoloģiski izejot cauri laikam no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Apmeklētāji varēs gan izlasīt interesantus faktus, gan aplūkot vēsturiskas fotogrāfijas un dažādus priekšmetus – traukus, darbarīkus, padomju laiku cigaretes un daudz ko citu, ko Karostas glābšanas biedrība atradusi ēku drupās, vietējo iedzīvotāju mājsaimniecībās un citviet.

Karostas glābšanas biedrības vadītāja Monta Krafte atklāj: “Viens no iemesliem, kāpēc to muzeju nolēmām taisīt – mums ir daudz interesantu lietu, katra ar savu stāstu, un likās, ka būtu interesanti tās parādīt arī citiem.

Tas, ka tas viss stāsts ir no sākuma līdz galam vienkopus un ar uzskates līdzekļiem – man liekas, ka tā tas stāsts nekad nekur nav izstāstīts.”

Jau izskanējis, ka šovasar citā Karostas cietoksnī, bijušajā Nacionālo bruņoto spēku noliktavā, arī tiks atvērts jauns muzejs – Latvijas Kara muzeja filiāle. Tomēr, kā norāda abos projektos iesaistītie, nekādas konkurences nebūšot, jo katrs cietoksnis stāstīs par citu laika posmu. Karostas vēstures pētnieks Juris Raķis uzsver: “Katrs no šiem objektiem atklāj kādu daļu no mūsu pilsētas, no mūsu valsts vēstures.”

Iecerēts, ka abi cietokšņos izvietotie muzeji apmeklētājiem durvis varētu vērt jau pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti