Kultūras ziņas

Vai "Homo Sovieticus" joprojām ir dzīvs?

Kultūras ziņas

Mūzikls par sievietes balsi tiešā un pārnestā nozīmē

Pabeigta Hoijeres kundzes nama restaurācija

Liepājā pabeigta Hoijeres kundzes nama restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājā, Kungu ielā 24, noslēgušies restaurācijas darbi 17. gadsimtā celtajā tā sauktajā Hoijeres kundzes namā, kur savulaik kā viesis uzņemts arī Krievijas cars Pēteris I. Liepājas muzejs šajā ēkā plāno veidot 17. un 19. gadsimta interjera muzeju. Tā pirmie eksponāti tika uzieti jau restaurācijas laikā – kopumā 126 dažādi arheoloģiskie atradumi, piemēram, seni krāsns podiņi un tapešu fragmenti, kas mājas interjeru ļāvuši atjaunot pēc iespējas autentiskāk.

Otras senākās mājas Liepājā restaurāciju pēc arhitektes Liesmas Markovas projekta no 2018. gada veica uzņēmums “RERE Meistari”. Vairāk nekā 3 miljonus eiro izmaksājušo darbu gaitā indēti kaitēkļi, nomainītas sliktā stāvoklī esošās koka konstrukcijas, atjaunots telpu sākotnējais plānojums, kā arī – iespēju robežās – visas šeit uzietās senā interjera detaļas. Pirmajā stāvā, kur 17. gadsimtā atradās holandietes Margarētas Hoijeres vadītais krogs, aplūkojami tā laika sienu un griestu gleznojumi, kas gan vietām neglābjami zuduši, piemēram, savulaik sienā brutāli izcērtot durvju aili. Īpašs lepnums ir pēc ēkas pagrabā uzieta viena podiņa parauga rekonstruētā krāsns.

Ēkas otrajā stāvā iekārtots šeit 19. gadsimtā reāli dzīvojušā notāra Vilhelma Stendera dzīvoklis. Tapetes veidotas pēc šeit atrastajiem fragmentiem, savu vietu jau atradusi malkas plīts, bet līdz jaungadam, kad  Liepājas pirmais interjera muzejs vērs durvis apmeklētājiem, Liepājas muzeja speciālistiem vēl jāpiepilda telpas ar attiecīgā laikmeta mēbelēm un interjera priekšmetiem, kas tiek iepirkti gan izsolēs, gan no privātām kolekcijām.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla stāsta, ka iekārtot Stendera dzīvokli ir vienkārši, jo priekšmeti no 19. gadsimta saglabājušies Latvijā muzejos un pie kolekcionāriem, grūti esot ar 17. gadsimta priekšmetiem, kas saistīti ar Liepājas vēsturi.

Liepājas muzejs apmeklētājiem šeit iecerējis piedāvāt ne tikai interjera apskati, bet arī 17. gadsimta kroga apmeklējumu, izbaudot ēdienus, kādus 1690. gada aprīlī šeit baudīja Krievijas cars Pēteris I.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti