Liepājā darbu šonedēļ uzsācis Leļļu mākslas un dizaina muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājā darbu šonedēļ uzsācis Leļļu mākslas un dizaina muzejs. To izlolojusi ceļojošā leļļu muzeja izveidotāja Ināra Liepa. Sadarbībā ar galerijas „Romas dārzs” saimniekiem izdevies atrast leļļu kolekcijai piemērotas telpas Liepājā. Muzejā būs iespēja apskatīti ne tikai 19. un 20. gs. lelles, bet arī latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices.

Liepājā darbu šonedēļ uzsācis Leļļu mākslas un dizaina muzejs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Šajā vasarā, kad Liepājā galerijā „Romas dārzs” bijusi mākslinieces Ināras Liepas personālizstāde, arī sācies stāsts par jauno Leļļu mākslas un dizaina muzeja tapšanu, stāsta Ināra Liepa.

"Tas bija kaut kas vienreizējs, jo izstādi mēs veidojām ar Uldi [Liepu] ļoti daudzu gadu garumā. Tā bija atskaites izstāde. Beidzoties izstādei, galerijas īpašnieks Ivars Kesenfelds un viņa komanda mūs uzrunāja viņu galerijas telpās izveidot Leļļu mākslas un dizaina muzeju. Tas tiešām bija liels pārsteigums un reizē arī ļoti liela dāvana. Tā sadarbība, kas izveidojās šo mēnešu laikā, bija vienkārši fascinējoša. Mums piedāvāja ļoti unikālu iespēju – gan telpas, gan sadarbības iespējas, lai varētu izveidot Liepājā pirmo, bet patiesībā arī man ļoti īpašu muzeju, jo šis variants, kāds ir šeit, ir vislabākais. Mums ir bijuši Rīgā vismaz četrās vietās muzeji," stāsta Ināra Liepa.

‘’Kofermājiņu ceļojums’’ pabijis dažādās valstīs Eiropā un ārpus tās, tagad sasniedzot savu galamērķi Liepājā, taču tā nebūs tikai leļļu māksla, kas piepildīs jaunā muzeja saturu, atklāj Ināra Liepa.

"Mums beidzot ir iespēja rādīt ne tikai vēsturisko ekspozīciju, bet arī mākslu un dizainu. Ko tas nozīmē? Mēs šobrīd atklājam muzeju ar laikmetīgās mākslas izst;adi, kurā piedalās ļoti profesionāli, forši mākslinieki – Pēteris Sidars, starpcitu, liepājnieks. Liels prieks, ka viņš rāda savas lelles. Jūs būsiet pārsteigti – Pēteris Sidars taisa arī lelles, tikai savā laikmetīgās mākslas stilā. Tāpat arī Diāna Dimza-Dimme, kura ir speciāli ekspozīcijai izveidojusi savu lelli. Tāpat Margarita Germane," stāsta muzeja izveidotāja.

Ienākot muzejā, pirmo pieraugām Ināras Liepas seno eglīšu rotājumu un Ziemassvētku apsveikuma kartītēm ekspozīciju, koši iemirdzējusies eglīte un Ziemassvētku sajūtas pārņem apmeklētājus. Ne viens vien varēs atpazīt kādu eglīšu mantiņu no savas bērnības, tas būs emocionāls piedzīvojums, turpina Ināra Liepa.

Ināra Liepa stāsta par īpašiem eksponātiem, viena no tām 1824. gadā darināta atklātnīte, kas tagad apskatāma jaunajā Leļļu mākslas un dizaina muzejā.

Ināra Liepa pauž īpašu gandarījumu, ka muzejā vieta atradusies arī latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumiem un Otto Skulmes skicēm.

Nodibinājums ”Leļļu mākslas muzejs” ir pirmā un vienīgā organizācija, kura daudzu gadu garumā savu darbu ir veltījusi profesionālai leļļu mākslai tik izvērsti un, neskatoties uz visām krīzēm, ir spējusi pārvarēt grūtības un rast iespēju savu darbu turpināt ar lielu pievienoto vērtību. Tagad Leļļu mākslas un dizaina muzejs darbosies Liepājā, papildinot pilsētas kultūras piedāvājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti