Kultūras ziņas

Latvijā dziedās amerikāņu džeza dīva Šeina Stīla

Kultūras ziņas

Ar memorandu pret blēdīšanos pasākumu rīkošanā

Atklāts festivāls "Via Baltica"

Liepājā ar fotoizstādi atklāts festivāls «Via Baltica»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājā ar fotoizstādi par tā saukto Tbilisi slaktiņu atklāts festivāls “Via Baltica”. Tas jau devīto gadu ar mūzikas un mākslas starpniecību aicina atcerēties Baltijas valstu un arī citu bijušo Padomju Savienības republiku cīņu par neatkarību.

Šomēnes atzīmējam akcijas “Baltijas ceļš” trīsdesmitgadi, savukārt Gruzija augustā atceras pirms 30 gadiem Tbilisi notikušās demonstrācijas, cīnoties par savas valsts neatkarību, un padomju armijas pastrādāto noziegumu, nogalinot 21 demonstrantu. Šai tēmai veltīta fotoizstāde līdz 7. septembrim apskatāma Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē, un festivāla “Via Baltica” organizatori uzskata, ka par šīm tēmām ir jārunā, jo aug paaudzes, kas brīvību uzskata par pašsaprotamu.

“Reakcija, ko izraisa šīs bildes, ir negatīvas sajūtas, jo tās bija traģiskas dienas, bet tas ir arī lepnums par izcīnīto neatkarību," norāda Gruzijas vēstniece Latvijā Tea Maisuradze.

“Mums joprojām jādomā par to. Krimu okupēja dažās dienās. Jābūt modriem! Šis ir veids, kā caur mākslu to atgādināt,” uzskat festivāla “Via Baltica” rīkotāja Dace Bluķe.

Festivāla “Via Baltica” programmā šogad būs vairāki koncerti, kuros skanēs Baltijas valstu komponistu mūzika, gaidāmi arī bezmaksas filmu seansi, kā arī režisora Valtera Sīļa veidotā izrāde – trilleris ”Andrievs Niedra”. Pirms izrādes par šo visai pretrunīgi vērtēto politiķi un literātu paredzēta arī Latvijas rakstnieku Piejūras pilsētu literārās akadēmijas vadītājas Lindas Zulmanes vadīta diskusija.

Festivāls tradicionāli noslēgsies 31. augustā ar Senās uguns nakti Liepājas pludmalē, kur šoreiz skanēs džezs dziedātājas, Ņujorkas džeza un laikmetīgās mūzikas skolas absolventes Artas Jēkabsones izpildījumā. Senās uguns nakts simboliski atgādina, ka mūs visus vieno Baltijas jūra un tā ir sargājama. Tāpat kā brīvība un neatkarība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti