Kultūras ziņas

Sibēliusa Sestā un Dārziņa "Melanholiskais valsis"

Kultūras ziņas

Latvijā uzņem kungfu komēdiju "Neredzamā cīņa"

Liepāja – "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" kandidāte

Liepāja – ceļā no roka galvaspilsētas uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājā – lielākajā Kurzemes pilsētā, kas atrodas Baltijas jūras krastā, ir gandrīz 68 tūkstoši iedzīvotāju. Te ir starptautisku ievērību guvusi koncertzāle "Lielais dzintars" un vecākais, joprojām pastāvošais latviešu profesionālais teātris. Senās un šaurās pilsētas ieliņas ved uz šobrīd atdzimstošiem un radošiem pagalmiem un kultūrvietām. Liepāja savulaik bijusi arī populāra ar mūzikas festivāliem un dēvēta par Latvijas roka galvaspilsētu, bet šobrīd sacenšas par Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu.

Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma koncepcijas nosaukums ir "Miers, nemiers". Tā pamatā ir filozofisks stāsts par miera un nemiera veselīgu līdzsvaru.

“Liepāja Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” mākslinieciskās programmas vadītāja Baiba Bartkeviča skaidro: "Šajā nosaukumā mums vajadzēja ietvert, kāda ir pilsētas identitāte, kas ir Liepāja un arī kaut kādā veidā skatu nākotnē. Ir, protams, tādas lielās tēmas kā ekoloģija, zaļā domāšana, pārtēriņa mazināšana. Tad Eiropas vērtības – demokrātija, iesaistoša sabiedrības solidaritāte. Daudz arī runāsim par vietējību. Pētīsim vietējību, kopienas attīstīsim. Un arī raudzīsimies nākotnē, kur mūs gaida gan mākslīgais intelekts, gan tehnoloģiju attīstība."

Projekta vadītāja Inta Šoriņa uzsver, ka ir svarīgi godīgi paskatīties pašiem uz savu pilsētu: "Mums jāpaskatās uz visām pilsētas attīstības jomām, kas mums ir tie galvenie izaicinājuma punkti. Un kas tas ir, ko mēs ar šo kultūras galvaspilsētas procesu varam veikt un kādā veidā veikt paātrinājumu pilsētas attīstībā."

Liepāja kā kultūras galvaspilsēta 2027. gadā piedāvās plašu un daudzveidīgu kultūras programmu. Dažādas aktivitātes un pasākumi iecerēti gan Liepājas teātrī un koncertzālēs, gan pilsētas sētās, parkos un pagalmos. Arī tādās alternatīvās vietās, kas sen aizmirstas un atstātas novārtā. Par tādu nākotnē pārtaps bijušā "Liepājas metalurga" teritorija. Piesaistot Eiropas fondu finansējumu, 120 hektāros plānots izbūvēt jaunas ielas, jaunu infrastruktūru un veidot to  kā industriālo parku, kur rast vietu Liepājas jaunām rūpnīcām un loģistikas kompleksiem. 

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārstāvis Uldis Hmieļevskis saredz, ka vecās ēkas pilsētā, tostarp "Metalurga" celtnes, iespējams pārveidot mūsdienīgāk, nezaudējot veco un industriālo šarmu. Tur varētu tapt mākslas izstādes, pop-up restorāns vai koprades telpa.

Vai Liepāja kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027. gadā, uzzināsim nākamā gada pavasarī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti