Dienas ziņas

Frontes līnija tuvojas, bet iedzīvotāji paliek

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Muiža iekārtota atbilstīgi aristokrātu dzīvei 19. gadsimtā

Lielvircavas muiža iekārtota atbilstoši aristokrātu dzīvei 19. gadsimtā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jelgavas novada Lielvircavas muižā, pateicoties barona Pētera fon Klopmana vērienīgajam sadzīves un interjera priekšmetu deponējumam, atklāta jauna ekspozīcija. Tā ļauj sajust muižnieku dzīvi deviņpadsmitajā gadsimtā. Šis esot pirmais objekts Baltijā, kad visas muižas ēkas telpas iekārtotas ar priekšmetiem, kas šajā ēkā savulaik tiešām bijuši.

Pēc agrārās reformas 1920. gadā Lielvircavas muiža pārgāja valsts īpašumā un kungu māja kļuva par skolu. 21. gadsimts gan nāca ar centieniem atgriezt vēsturiskās liecības un ēkas izskatu. Pateicoties baronu fon Klopmanu dzimtas pēcteča apjomīgajam deponējumam, tagad izdevies muižas telpas iekārtot atbilstoši aristokrātu dzīvei 19. gadsimtā.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis ir gandarīts: "Protams, vēl būs jāvelta daudzi gadi, lai šo vietu sakārtotu, restaurētu atbilstoši mūsu prasībām pret šāda līmeņa objektiem, bet mēs jau varam sajust to auru un tas ir daudzsološi."

Baronu fon Klopmanu dzimta Lielvircavā saimniekojusi četrus gadsimtus, bet doma atgriezt muižas inventāru Latvijā baronam Pēterim fon Klopmanam radusies 2019. gadā, apceļojot Latviju, kad, mazliet bažījoties, tomēr nolemts iegriezties arī Lielvircavas muižā. Viņš toreiz bijis patīkami pārsteigts ar kādu mīlestību un naudas ieguldījumiem muižā tiek veikta restaurācija.

Mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis skaidro, ka tas ir pirmais gadījums visā Baltijā, kad visas kādreizējās muižas telpas izdevies iekārtot ar to vēsturisko inventāru, ko kādreizējie saimnieki iegādājušies speciāli šīm telpām: "Tas ļaus mūsu sabiedrībai mācīties, izglītoties un saprast, ka kultūra ir gan izglītība, gan materiālā kultūra, kura ir jāapgūst. Un mums būs interesanti gan lieliem, gan maziem redzēt, ko nozīmē mēbeles, ko nozīmē gleznas, ko nozīmē galda sudrabs, kas ir ikdienā lietojams, nevis tikai vitrīnā muzejā."

Barons Pēteris fon Klopmans gandrīz 400 vēsturiskos priekšmetus Lielvircavas muižai nodevis uz 25 gadiem. Speciālisti gan uzskata, ka tas, vai Lielvircavas muižas ēka ar savu unikālo iekārtojumu kļūs par iecienītu tūrisma galamērķi, lielā mērā būs atkarīgs no pašvaldības un muzeja rīkotajām aktivitātēm un spējas ieinteresēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti