Kultūras rondo

Andris Buiķis un Aija Vītoliņa aicina uz Latvijas Radio bigbenda koncertu "Sajust grūvu"

Kultūras rondo

Iznācis Rutas Štelmaheres dzejoļu krājums "Kalps"

Iespējas Lieldienās: Ļauties mūzikai, iedvesmoties pastaigās un ieklausīties lasījumos

Lieldienu noskaņai – tiešsaistes koncerti un skaniskas pastaigas brīvdabā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iedvesmoties no Arvo Perta un Džeimsa Makmilana skaņu pasaules, izzināt pētnieku apkopotās Lieldienu tradīcijas, dziesmas un ticējumus, doties skaniskā pastaigā pa Lūznavas muižas apkārtni vai ļauties koncertprogrammai "Mūzika klusumā" – Latvijas Radio raidījums “Kultūras rondo” apzina dažadažādus Lieldienu brīvdienu garīgus un laicīgus notikumus.

2. aprīlī plkst. 12.00 tiešraidē no VEF Kultūras pils izskanēs vokālās grupas “Putni” un metālpūšamo instrumentu kvinteta “BRλSS” kopīgi radīta koncertprogramma "Mūzika klusumā". 

Par koncertu programmu stāsta vokālās grupas "Putni" vadītāja Antra Dreģe: “Programma īstenībā nav tāda tīri baznīcas mūzika –

to baznīcas aspektu vairāk pārstāv “Putni” ar psalmu tekstiem un seniem korsikāņu dziedājumiem, bet pūtēju kvinteta sadaļā ir romantiska, pārsvarā latviešu mūzika.

Man liekas, ka kopējais noskaņojums izdevies ļoti izbalansēts par labu apcerīgam noskaņojumam.”

Antra Dreģe piebilst, ka šādu izpildītāju sastāvu salikums pavisam noteikti varētu šķist neierasts, taču kvinteta iejūtīgais skanējums,  esot pārliecinājis veikt šādu izvēli. Abi mākslinieku sastāvi koncertā muzicēs gan atsevišķi, gan kopā. 

Koncerts bez maksas skatāms VEF Kultūras pils “Youtube” kanālā"Facebook" kontā un mājaslapā

2. aprīlī plkst. 21. 00 tiešraidē no Rīgas Sv. Pētera baznīcas, uzstāsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. 

Programmā divi monumentāli mūslaiku muzikālie audekli – Arvo Perta "Ādama žēlabas" un Džeimsa Makmilana kantāte "Septiņi pēdējie vārdi pie krusta". 

Par koncerta repertuāru Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Sirmais teic: “Koncerta programmu nebija grūti izvēlēties, jo šie darbi, ir patiešām ārkārtīgi nozīmīgi [..]. Manuprāt,

Džeimsa Makmilana darbs "Septiņi pēdējie vārdi pie krusta" ir pēdējā pusgadsimta meistardarbs, kas rakstīts tieši stīgu orķestrim un korim. Tikpat nozīmīgs ir "Ādama žēlabas", ko sarakstījis izcilais igauņu komponists Arvo Perts.

[..] Ļoti nozīmīgs ir darbu tapšanas laiks un kam tie radīti. Tie ir ar pamatīgu vēsturisko fonu.”

Pandēmijas laikā korim “Latvija” un Mārim Sirmajam izdevies atrast visskanīgāko vietu Pētera baznīcā. Tā atrodas balkonā, vietā, kur reiz bija ērģeles. Esot tur, koristu skats vērsts uz baznīcas altāri. “Šī ir viena brīnišķīga vieta un iespēja – [..] tieši šādā izvietojuma situācijā skaņa ārkārtīgi labi ieguļas,” vērtē Māris Sirmais.  

Koncerts bez maksas klausāms attiecīgos "Facebook" kontos: Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes, Latvijas Koncertu, Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un "Sinfonietta Rīga", kā arī "Latvijas koncertu" mājaslapā un "Sinfonietta Rīga" tīmekļa vietnē.

3. un 4. aprīlī Āgenskalna tirgus laukumā ieskanēsies Lieldienas ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. 

Jau trešo reizi Gaismas pils darbinieku balsis, īpaši veidotā skaņu ierakstā visas dienas garumā priecēs tirgus apmeklētājus ar stāstiem par Lieldienu rotaļām, receptēm, ticējumiem un paražām. Skanēs arī dziesmas. 

Ja tirgu šajā nedēļas nogalē nav plānots apmeklēt, tad ierakstu var ērti klausīties arī mājās – piemēram, krāsojot olas vai klājot svētku galdu. Tas dzirdams Nacionālās bibliotēkas podkāstā jeb raidierakstā “Klausītava”. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

4. aprīlī plkst. 15.00 Lūznavas muiža ielūdz uz kamermūzikas koncertu “Sonātes flautai un klavesīnam”, ko iespējams baudīt tiešraidē vai sadzirdēt, pastaigājoties pa muižas parku. 

Koncertu sagatavojusi klavesīniste Ieva Saliete un flautiste Maija Kļaviņa. 

Tiem, kas 18. gadsimta sonātes flautai un klavesīnam izvēlēsies baudīt Lūznavas muižas parkā, sola labu dzirdamību un vietu piknikam uz skaistajiem parka soliņiem. “Ja pirms tam jau esat atbraukuši, ir iespēja gan izšūpoties, gan muižas lapenē apskatīt ļoti amizantu rēzeknieša Aināra Olūtnieka zīmējumu izstādi. Vēl parka teritorijā no plkst. 12.00–16.00 būs iespēja iegādāties kafiju un kūciņu līdzņemšanai,” stāsta Lūznava muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. 

Parka teritorijā sniedz iespēju ieturēt droši distanci vienam no otra. Līdzīgus notikumus Lūznavas muiža rīkojusi arī pagājušajā gadā. 

Tiem, kas koncertu vēlas baudīt citviet, tas bez maksas pieejams Lūznavas muižas “Facebook” lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti