Lielās ģildes atjaunošanas projektu izstrādās SIA «CMB»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi’ (VNĪ) izsludinātajā iepirkumā koncertzāles “Lielā ģilde” atjaunošanas būvprojekta izstrādei starp 7 pretendentiem par kritērijiem atbilstošo un saimnieciski izdevīgāko atzīts SIA ''CMB'' piedāvājums. Līguma summa – 353, 38 tūkstoši eiro, medijus informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Ņemot vēra Publisko iepirkuma likuma paredzēto rezultātu paziņošanas kārtību un pretendentu tiesības iesniegt iebildumus, paredzams, ka līgums ar projektētājiem tiks noslēgts tuvākā mēneša laikā.

Saskaņā ar piesaistītā Eiropas Savienības (ES) finansējuma prasībām ēkas atjaunošana jāpabeidz līdz 2023. gada nogalei.

“Drīzumā plānojam uzsākt projektēšanas darbus, būvdarbiem plānoti 2 gadi – 2022. un 2023. gads. Lai nodrošinātu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, ēkas atjaunošanas detalizēts projekts tiks saskaņots ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Šis ir pirmais VNĪ projekts, kur tiek izmantotas uzņēmuma pērn izstrādātās būves informācijas modelēšanas (Building Information Modeling - BIM) prasības. Esam pārliecināti, ka ēkas digitālā dvīņa izstrāde palīdzēs ne tikai ēkas pārbūvē, efektīvāk virzot tās atjaunošanu, bet arī visā ēkas dzīves ciklā, tai skaitā ēkas pārvaldīšanā un apsaimniekošanas jautājumu risināšanā pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā,” norāda Jānis Ivanovskis- Pigits.

Ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai prioritāri plānots veikt Lielās ģildes Lielās zāles pārbūvi – gan skatuves, gan zemskatuves pārbūvi, pārplānojot skatītāju sēdvietas, paredzot atbilstošu izvietojumu skaņu un gaismu tehniķiem, ventilāciju un apgaismojumu. Vienlaikus plānots pārbūvēt zāles skatuves tehnisko aprīkojumu – griestu konstrukcijas un veikt logu restaurāciju. Lielās ģildes apmeklētāju ērtībai plānots pārbūvēt (tai skaitā paplašināt) esošās labierīcības, kā arī izbūvēt liftu, kas nodrošinās piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un mūzikas instrumentu un skatuves aprīkojuma ērtāku pārvietošanu.

Vadoties no finansiālām iespējām, plānots izbūvēt mūsdienu prasībām atbilstošas ventilācijas, elektroapgādes un siltumapgādes tīklu sistēmas, nomainot nolietotos inženiertīklus. Īpašu uzmanību plānots pievērst ugunsdrošības jautājumiem. Tāpat plānots uzlabot administrācijas un mūziķu telpas un darba apstākļus.

Ēkā veicamo darbu plānošana notiek ciešā sadarbībā ar ēkas lietotāju – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, uzsver VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Lielās ģildes attīstības projekta realizācijā kopumā plānots ieguldīt ap 6,56 miljoniem eiro, ko Kultūras ministrija piesaistījusi Eiropas Reģionālā attīstības fonda specifiskā atbalsta mērķa aktivitātē “Kultūras mantojuma saglabāšana, atjaunošana un ar to saistītās infrastruktūras attīstība Rīgas vēsturiskā centra teritorijā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti