Lielās ģildes atjaunošanā plāno ieguldīt 6,56 miljonus eiro; izsludina būvprojekta iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts AS “Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludina iepirkumu koncertzāles “Lielā ģilde” – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājvietas Rīgā, Amatu ielā 6, atjaunošanas būvprojekta izstrādei, lai uzlabotu ēkas tehnisko stāvokli. Kopumā Lielās ģildes attīstības projektā plānots ieguldīt aptuveni 6,56 miljonus eiro, informēja VNĪ.

Paziņojumā medijiem VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits informēja, ka Lielā ģilde pašlaik prasa fundamentālus ieguldījumus, jo ēkā būtiski uzlabojumi kopš Padomju Latvijas laikiem nav veikti. Saskaņā ar iezīmēto projekta grafiku šogad uzsāks projektēšanas darbus, bet būvdarbiem paredzēti divi gadi – 2022. un 2023. gads.

Lai nodrošinātu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, ēkas atjaunošanas detalizētais projekts tiks saskaņots ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Saskaņā ar piesaistītā Eiropas Savienības (ES) finansējuma prasībām

ēkas atjaunošana jāpabeidz līdz 2023. gada nogalei.

Lielās ģildes attīstības projektā kopumā plānots ieguldīt aptuveni 6,56 miljonus eiro, kurus Kultūras ministrija piesaistījusi no Eiropas Reģionālā attīstības fonda.

Ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai prioritāri plānots veikt Lielās ģildes Lielās zāles pārbūvi, t.sk. gan skatuves, gan zemskatuves pārbūvi, pārplānojot skatītāju sēdvietas, paredzot atbilstošu izvietojumu skaņu un gaismu tehniķiem, ventilāciju un apgaismojumu. Vienlaikus plānots pārbūvēt zāles skatuves tehnisko aprīkojumu – griestu konstrukcijas un veikt logu restaurāciju. Lielās ģildes apmeklētāju ērtībai plānots pārbūvēt (tai skaitā paplašināt) esošās labierīcības, kā arī izbūvēt liftu, kas nodrošinās piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un lielgabarīta mūzikas instrumentu un skatuves aprīkojuma ērtāku pārvietošanu.

Vadoties no finansiālām iespējām, plānots izbūvēt mūsdienu prasībām atbilstošas sistēmas, ventilācijas, elektroapgādes un siltumapgādes tīklu, nomainot nolietotos inženiertīklus. Īpašu uzmanību plānots pievērst ugunsdrošības jautājumiem. Tāpat plānots uzlabot administrācijas un mūziķu telpas un darba apstākļus. Ēkā veicamo darbu plānošana notiek ciešā sadarbībā ar ēkas lietotāju – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Projektētājus, kuri vēlas piedalīties šīs Latvijā iecienītās koncertzāles atjaunošanā, VNĪ aicina iepazīties ar iepirkuma dokumentāciju

KONTEKSTS:

Trauksmi par Lielās ģildes stāvokli 2019. gada vasarā cēla Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Kā vienīgā izeja tika saskatīta novirzīt ģildei piecus miljonus no koncertzālei paredzētā Eiropas struktūrfondu finansējuma.

Pēdējo reizi vērienīgu kapitālo remontu Lielās ģildes ēka piedzīvoja 1963. gadā. Lai gan Nacionālais simfoniskais orķestris uzskata, ka ēka ir katastrofālā stāvoklī, VNĪ iepriekš norādīja, ka trauksme ir krietni pārspīlēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti