Lielāks skaits kultūras nozares uzņēmēju varēs pretendēt uz aizdevumu ar granta elementu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai novērstu gadījumus, kad par viena pasākuma īstenošanu tiek iesniegti atbalsta pieteikumi no vairākiem atbalsta saņēmējiem un viena pasākuma atbalstam tiek izsmelta lielākā daļa programmas ietvaros pieejamā finansējuma, Ministru kabinets 13.aprīļa sēdē apstiprinājis grozījumus programmas „Atbalsts mākslas, izklaides un atpūtas nozaru komersantiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība” noteikumos. Ņemot vērā, ka nav zināms, cik ilgi būs spēkā pasākumi Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, kas ietekmē iespēju organizēt publiskus pasākumus, noteikumi papildināti ar precizējumu, kas nosaka –  ja pasākums nav noticis Covid-19 ierobežojumu dēļ, izsniegtais grants atbalsta saņēmējiem nav jāatmaksā, informēja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Atbalsts granta veidā uzskatāms par izmantotu atbilstoši mērķim arī, ja pasākuma norise tiks nodrošināta vēlāk par 18 mēnešiem no sākotnēji paredzētā datuma. Vienlaikus ņemot vērā, ka atbalsta programmas īstenošana plānota ne ilgāk kā līdz 2026.gada 31.decembrim, pasākuma norise pieļaujama līdz šim datumam.

„Atbalsts mākslas, izklaides un atpūtas nozaru komersantiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība”paredz aizdevumu un grantu veidā sniegt atbalstu Covid-19 ietekmētajām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēm un ar tām saistītai ekosistēmai (māksliniekiem, tehniskajām kompānijām, norises vietām) ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai. Līdz ar šiem grozījumiem paredzēts palielināt atbalsta saņēmēju skaitu.

Kā jau KM iepriekš informējusi, atbalsta programmas finansējums ir 6 miljoni eiro. Finansējumu atbalsta programmas ietvaros paredzēts piešķirt mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu veidā pasākumu īstenošanai, tai skaitā vairāku uzņēmumu sadarbības pasākumu īstenošanai. Pasākums vai pasākumu cikls var būt gan tāds, kas jau sagatavots, bet vēl nav noticis, gan tāds, kura organizēšana vēl nav uzsākta. 60% no atbalsta summas varēs būt aizdevums, 40% – grants. Maksimālais atbalsta apmērs viena pasākuma īstenošanai būs 300 000 eiro.

Lai varētu pretendēt uz atbalstu, mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumam ir:

  1. jābūt reģistrētam Latvijā un jāatbilst maza un vidēja uzņēmuma (MVU) statusam;
  2. jādarbojas NACE 90; 91; 93; 74.90; 77.39 (kultūra, pasākumi, tehniskais nodrošinājums) nozarēs;
  3. 2019. gadā jābūt strādājušam ar apgrozījumu vismaz 40 000 eiro apmērā;
  4. jābūt ekonomiski dzīvotspējīgam;
  5. jāspēj uzņēmuma darbībā pierādīt Covid-19 ietekme.

Atbalsta programmu administrēs valsts atbalsta finanšu institūcija ALTUM. Lai novērtētu, vai komersants ir ekonomiski dzīvotspējīgs un tam piešķirams atbalsts, tiks izmantota līdzšinējā ALTUM pieredze uzņēmējdarbības projektu analīzē. ALTUM pieteikumus finansējuma saņemšanai sāks pieņemt pēc programmas saskaņojuma ar Eiropas Komisiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti