Lielākais KM papildu finansējums budžetā paredzēts kultūras darbinieku algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lielākais Kultūras ministrijas (KM) jaunajās politikas iniciatīvās iegūtais finansējums - 2,9 miljoni eiro - paredzēts kultūras darbinieku algām.

Ministrija izlīdzinās algas kultūras nozarē strādājošajiem, jo secinājusi, ka ir valsts institūcijas, kur speciālistu algas ir ļoti zemā līmenī.

Muzejos, skolās, arhīvos, kā arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkā speciālistiem ar augstāko izglītību alga tiks paaugstināta līdz 90% no vidējā sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojuma mēnesī, kas ir 689 eiro, bet tehniskajiem darbiniekiem un personālam - līdz 60%, kas ir 766 eiro.

Koncertorganizācijās un teātros algas tiks salīdzinātas ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) darbinieku algām, kuras ir augstākās nozarē. Orķestra un kora mūziķiem, kā arī teātra tehniskajiem darbiniekiem algas tiks palielinātas līdz 95% no vidējās LNO darbinieku algas attiecīgajā nozarē, kas ir 831 eiro orķestra mūziķiem, 746 eiro kora mūziķiem un 571 eiro - teātra darbiniekiem.

Finansējumu piešķirs arī teātriem aktieru mainīgās daļas atalgojumam, ko ietekmē aktieru darba kvalitāte un noslogotība. Finansējuma sadalījums būs attiecīgo institūciju vadītāju kompetencē, piemēram, stimulējot labākos darbiniekus ar papildu samaksu vai vienmērīgi sadalot atalgojuma izlīdzināšanai piešķirtos līdzekļus starp visiem darbiniekiem.

Kā atzīst Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) vadītājs Aldis Misēvičs, arodbiedrība ir apmierināta ar paredzēto algu izlīdzināšanas plānu un priecājas par paredzēto atalgojuma palielinājumu. Viņš pauž gandarījumu, ka darba samaksa ir bijusi KM augstākā prioritāte.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) LKDAF apliecinājusi, ka kultūras darbinieku algas arī turpmāk būs ministrijas prioritāšu saraksta augšgalā. "Saņemtais finansējums šogad ir tikai ielāpi, tāpēc būs jāturpina strādāt, lai palielinātu algas kultūras nozarē strādājošajiem," uzsvērusi ministre.

Kopumā jaunajās politikas iniciatīvās ministrija izcīnījusi 5,5 miljonus eiro. No tiem 1 miljons eiro paredzēts Latvijas simtgades projektu īstenošanai, 1,12 miljoni eiro ieplānoti jaunu kultūras objektu saturam un tehniskajam nodrošinājumam, 400 000 eiro atvēlēti Raiņa un Aspazijas gada programmai un 78 000 eiro - Stūra mājai. Kopumā nākamgad kultūrai budžeta palielinājums būs vairāk nekā 8,22 miljoni, ieskaitot jau iepriekšējā budžeta ietvara likumā paredzēto finansējuma pieaugumu 2015.gadā - 1,29 miljoni eiro filmu uzņemšanai un 1,44 miljoni eiro Valsts kultūrkapitāla fonda darbībai.

Jau ziņots, ka KM prioritāte nākamā gada jaunajās politikas iniciatīvās būs kultūras darbinieku atalgojuma palielināšana. Kopējā summa, ko KM iniciatīvām prasīja, bija vairāk nekā 34 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti