Līdz 30. septembrim var pagūt apskatīt Stūra māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Septembris ir pēdējais mēnesis, kad vēl apskatāma Stūra mājas ekspozīcija Rīgā. 30.septembrī to slēgs nelielam kosmētiskam remontam un atkal atvērs tikai nākampavasar. Sākotnēji tikai sešiem mēnešiem paredzēto izstādi četros gados apmeklējuši apmēram 200 tūkstoši cilvēku, turklāt interese ar laiku tikai augusi. Bet ekspozīcijas ilgtermiņa nākotne būs atkarīga no valsts plāniem, ko iesākt ar jau gadiem tukšo piecstāvu māju Rīgas centrā.

Stūra māja apskatāma līdz 30.septembrim
00:00 / 01:39
Lejuplādēt
Izstāde, kas sākotnēji bija plānota kā īslaicīgs sešu mēnešu projekts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros, tagad jau piekto gadu uzņem apmeklētājus kā pastāvīga ekspozīcija. Kādēļ tagad to plānots slēgt, skaidro ekspozīcijas autora – Latvijas Okupācijas muzeja – direktors Gunārs Nāgels.

„Šī ir pagaidu izstāde, ko mēs slēgsim septembra beigās, veiksim mazus uzlabojumus izstādei – pārdrukāsim to, kas ir jāpārdrukā, par saviem līdzekļiem uzlabosim apmeklētāju tualeti un darbinieku darba telpu, un, iespējams, paņemsim klāt vēl kādu telpu tālākajā galā un mazliet paplašināsim [ekspozīciju]. Jo pa šo laiku esam uzzinājuši jaunas lietas gan par čeku, gan par šīs mājas vēsturi.” 

Nāgels norāda, ka remonts būs neliels un respektēs Stūra mājas pirmā stāva kā vēsturiskas notikuma vietas statusu. Pavasarī, pēc apkures sezonas beigām, ekspozīciju atkal atvērs, bet tikai līdz brīdim, kad ēkas saimnieks – „Valsts nekustamie īpašumi” – atradīs pašlaik tukšajam namam īrniekus un sāks visas ēkas kapitālo remontu.

„Kopā ar „Valsts nekustamajiem īpašumiem” mēs izstrādāsim koncepciju, un muzejs te būs. Šī ēka ir Latvijā ļoti zināma, un nevar būt tā, ka čekas cietums tiek aizbērts ciet. Mēs noteikti te taisāmies palikt arī pēc lielā remonta, bet tad jau tā būs pilnīgi jauna ekspozīcija.”

Kad tas notiks, gan vēl nav zināms. Pašlaik nav skaidrs pat precīzs Stūra mājas atkalatvēršanas datums nākamajā pavasarī. Savu tālāko likteni īsti nezina arī Stūra mājas gidi.

„Mums līgums vispār bija tikai līdz 30.septembrim. Un plāni jau visiem ir jauni.”

Tā saka Pauls Rēvelis, viens no diviem gadiem, kurš Stūra mājas ekspozīcijā strādā jau kopš pirmās dienas. Viņš teic, ka labprāt turpinātu šeit strādāt, jo jūt savam darbam jēgu. Rēveļa teiktais apstiprina Okupācijas muzeja doto statistiku, ka sākotnējais apmeklētāju intereses uzplūds nav noplacis: 

„Vārds „nīkt” šeit ir ārkārtīgs retums. Es neatceros, kad mums ir bijusi pēdējā „tukšā” grupa. Bet vienmēr jau var improvizēt. Piemēram, man ir trīs valodas. Un, ja neatnāk latvieši, tad parasti šeit ir vismaz bariņš angļu tūristu, kas ļoti labprāt kaut ko grib. Neesmu nekad prasījis, kādēļ viņi nāk uz šejieni, bet ļoti daudz cilvēku pēc ekskursijām spiež roku un saka, ka beidzot sāk saprast, kāpēc mums ir problēmas ar to laiku.”

Stūra mājas pagaidu ekspozīcija ir pierādījusi savu nozīmību Latvijas kultūrvidē, vērtē domnīcas „Creative Museum” vadītāja Ineta Zelča-Sīmansone. Viņa uzteic arī muzeja izveidotās virtuālās tūres.

„Tas nozīmē, ka arī laikā, kad šī izstāde būs ciet tagad, ziemas sezonā, un, cerams, tiks vēl papildināta un uzlabota, pavisam tā apmeklētājam tā nebūs slēgta, jo mēs to varēsim izstaigāt arī virtuāli.”

Stūra mājas ekspozīciju Rīgā, Brīvības un Stabu ielas stūrī, varēs apskatīt līdz 30.septembrim.

Kā liecina iestādes dati, 2015. gadā Stūra mājas bezmaksas izstādi apmeklējuši 35 541 cilvēki, 2016. gadā - 35 541 cilvēks, bet 2017. gadā 46 833 cilvēki. 2018. gada pirmajos 7 mēnešos bijis 27 494 apmeklētāju. 

Savukārt ekskursiju 2015. gadā apmeklējuši 20 492 cilvēki, 2016. gadā - 23 104, bet 2017. gadā 30 520 cilvēki. 2018. gada pirmajos 7 mēnešos ekskursiju gida pavadībā apmeklēja 17 404 cilvēki.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti