Kultūras rondo

Izstādē "Naivā" darbus rāda autori, kas līdz šim savas prasmes turējuši noslēpumā

Kultūras rondo

Vecpiebalgas novadā notiks teātra zinātniecei Lilijai Dzenei veltīts pasākums

Lībiešu kultūrtelpa mūsdienās - valodā, literatūrā, mākslā un mūzikā

Lībiešu svētku programmu Mazirbē šogad papildinās «Lībiešu institūta stāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc nedēļas, 2. un 3. augustā, Mazirbē norisināsies Lībiešu svētki. Svētku programmu šogad plašāku vērš lībiešu kultūras diena "Lībiešu institūta stāsti", kas norisināsies 2. augustā.

"Tas ir lielākais jauninājums, ka svētku programma būs divas dienas. Prieks, ka iekļauta šī nopietnākā daļa tiem, kas grib dziļāk paklausīties par lībiešu lietām. Tas ir saistīts arī ar to, ka ir izveidots Lībiešu institūts," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" skaidro Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits.

Šīs dienas programmu veidos priekšlasījumi un diskusijas par norisēm mūsdienu lībiešu kultūrtelpā – valodā, literatūrā, mākslā un mūzikā. To vadīs Lībiešu institūta darbinieki un Tartu Universitātes valodnieki un lībiešu kultūrvēstures pētnieki.

"Ideja lasījumiem bija parādīt to, ar ko ikdienā nodarbojamies, kas ir mūsu mērķis, strādājot institūtā," norāda Ernštreits. Lasījumos viņš iepazīstinās ar institūta gada laikā paveikto, Renāte Blumberga stāstīs par lībiešu tautas namu Mazirbē. Šobrīd top arī grāmata par lībiešu tautas namu. Šis pētījums ievadīs Lībiešu institūta iecerēto rakstu sēriju.

"Vēl man liels prieks, ka pēc šīs dziļākās daļas ir vēl viens interesants projekts – Latvijas un Igaunijas teātra kopdarbs izrāde “Pirmie, kas aiziet”, kas veltīta lībiešu tematikai," atzīst Ernštreits.

Savu pirmo gadskārtu Lībiešu institūts atzīmēs augusta beigās ar divu dienu konferenci un Ernštreits atzīst, ka pirmais darba gads ir bijis saspringts. Viņš ir gandarīts, ka valsts pētījumu programmas "Latviešu valoda" ietvaros ir apakšprojekts "Lībiešu valoda".

"Tā ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad Latvija finansē apakšprojektu lībiešu valodas izpētei," atzīst Ernštreits.

Turpinot iepazīstināt ar Lībiešu svētku programmu, Ernštreits min, ka 3. augusts būs tradicionālā Lībiešu svētku diena, kas ir gada centrālais notikums lībiešu dzīvē, kur iepazīt lībiešu mantojumu, un visi lībieši arī cenšas uz svētkiem ierasties. 

Svētkus ievadīs dievkalpojums Mazirbes luterāņu baznīcā, tam sekos teatralizēta svētku “Nams. Darbs. Prieks” atklāšana pie Lībiešu tautas nama. Tad svētku dalībnieku un viesu gājiens vedīs visus uz jūras malu, lai nestu sveicienus Jūras mātei. Atzīmējot Lībiešu kultūras centra 25. jubileju, tautas nama zālē tiks atklāta lībiešu gleznotāja Jāņa Beltes darbu izstāde un atvērts Valta Ernštreita bilingvālais dzejas krājums “Seļļizt nemē mēg”, kas izdots Lielbritānijā lībiešu un angļu valodā. Pēcpusdienā gaidāms svētku koncerts - Mazirbē viesosies komponists Madars Kalniņš ar dziesmu ciklu "Jūras dziesmas", kuras izdziedās vīru koris "Dziedonis". 

Komponista Raimonda Tigula programma "Mēnesgaismas skaņu zīmējumi" autora vadībā izskanēs īsi pirms saulrieta, kam sekos krāšņs Līvu uguns aplis jūras krastā. Pašā svētku dienas izskaņā – zaļumballe.

Kā ieskaņa Lībiešu svētkiem ir bērnu un jauniešu vasaras skola, kas sāksies jau 25. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti