Dienas ziņas

Rīgā aicina vecākus laikus pieteiktie skolēnu e-kartēm

Dienas ziņas

Atkal atkiek regulāro reisu ""Rīga – Liepāja""

Lībiešu vasaras universitātē top jauni vārdi un īpaša klaviatūra

Lībiešu saieta namā Kolkā atklāj pastāvīgo ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja līdz šim viens no Ziemeļkurzemes magnētiem bija Kolkas rags, par tādu cer kļūt arī jaunais Lībiešu saieta nams Kolkā. Tajā atklāta pastāvīgā ekspozīcija, kas vārda tiešajā nozīmē atver durvis uz Latvijas pamattautas – lībiešu – stāstu un, iespējams, ir vienīgā izstāde Latvijā, kur informācija lasāma ne tikai lībiski, bet arī “kolčiņu” valodā.

Kolkas Lībiešu saieta nams ir salīdzinoši jauns – tas atklāts vien 2019. gadā. Bet savas pastāvīgās ekspozīcijas tam vēl nebija. Nu nams ticis pie mūsdienīgas, interaktīvas un gana atraktīvas izstādes, kas patiesībā līdzinās pašiem vietējiem.

“Mēs nevaram gribēt, lai kolcinieks uzreiz atvērtos un stāstītu par visu. Te ir tomēr jāpiestrādā, lai kļūtu par draugu. Un arī ekspozīcijā ir vairāk jāpiestrādā, lai uzzinātu vairāk informācijas,” stāsta Lībiešu saieta nama vadītāja Ilze Iesalniece-Brukinga.

Pie lībiešu stāsta veidošanas strādājusi vesela komanda, un viens no satura veidotājiem ir lībiešu dzejnieks un mākslinieks Valts Ernštreits. Pirmajiem tūristiem vēl pirms ekspozīcijas atklāšanas bija iespēja to izpētīt nedēļas nogalē, un Lībiešu saieta nama vadītāja novēroja, ka cilvēki ir tik dažādi – kāds aizrautīgi izbauda durtiņu virināšanu, bet citi izlasa visu līdz pēdējai detaļai.

Ekspozīcijas arhitekts Mareks Birznieks to salīdzina ar analogo datoru: “Tu vari pirmajā līmenī dabūt to pamatinformāciju, varbūt tev pietiek. Ja tev interesē dziļāk, tu sāc viņu atvērt.

Atverot tās durtiņas, atverot ekspozīciju, savā veidā atveras Kolka, atveras lībieši, atveras kurzemnieki, un viņi tev rāda aizvien vairāk un vairāk. Un, ja tu esi ieinteresēts, tu to sadzirdi.”

Ekspozīcija paredzēta arī mazajiem, taču tā atraisa bērnu arī pieaugušajos. Iespaidos dalās izstādes apmeklētāja Dzintra Tauniņa: “Mēs jau visi gribam kādu pārsteigumu, un šeit tas ir. Vienas durtiņas, otras… Un tā iespēja izzināt, pāriet pie nākamajām durtiņām. Un uzzināt atkal kaut ko jaunu.”

“Kaut konservu kārbas ar tām etiķetēm, kādas ir Kolkā senatnē ražojuši. To var visu te redzēt un apskatīt, aptaustīt – nu tas ir interesanti,” atzīmē izstādes apmeklētāja Mārīte Zandberga.

Īpašu sulīgumu izstādei piešķir arī kolčiņu valodā veidotie teksti. Turklāt ekspozīciju var baudīt ilgi, jo digitālā daļa aizved arvien dziļāk un būs arī papildināma.

Pavisam netālu esošo Kolkas ragu gadā apmeklē 60 000 tūristu, bet tikai 10 procenti no tiem līdz šim iegriezušies Lībiešu saieta namā. Tāpēc kolcinieki cer, ka atraktīvā ekspozīcija ciemiņu skaitu palielinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti