Lestenes Brāļu kapu ansamblis iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lestenes Brāļu kapu ansamblis iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) iesniegusi Kultūras ministrijā (KM) rīkojuma projektu par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Lestenes luterāņu baznīca" nosaukuma, sastāva, tipoloģiskās grupas un datējuma grozījumiem.

Objekts - Lestenes luterāņu baznīca - iekļauts Pieminekļu sarakstā ar KM 1998.gada 10.novembra rīkojumu par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis ar nosaukumu "Lestenes luterāņu baznīca".

Savukārt priekšlikums par Lestenes Brāļu kapu ansambļa iekļaušanu Pieminekļu sarakstā saņemts no Tukuma novada pašvaldības 2021.gada 5.oktobrī. Priekšlikums un tā atbilstība valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietas statusam kopsakarā ar objekta sastāvu un teritorijas robežām izvērtēts un izskatīts NKMP 17.jūnijā un pieņemts lēmums, ka Lestenes Brāļu kapu ansamblis veido kompleksu nekustamu kultūras pieminekli kopā ar Lestenes luterāņu baznīcu un bijušo kroga ēku.

17.gadsimtā celtā baznīca tika izpostīta Otrā pasaules kara laikā, bet pēc kara izmantota kā kolhoza noliktava. 2004.gadā izstrādāts Lestenes luterāņu baznīcas renovācijas un restaurācijas tehniskais projekts. Tā realizācijai 2011.gadā izveidoja Lestenes baznīcas atjaunošanas fondu, ar kura palīdzību, iesaistoties plašai sabiedrībai, sākās baznīcas atjaunošanas darbi.

Līdzās baznīcai atrodas Lestenes memoriāls, ko sāka veidot 20.gadsimta deviņdesmitajos gados kā piemiņas vietu Otrajā pasaules karā kritušajiem Latvijas karavīriem. Lestenes Brāļu kapos apbedīti jeb pārapbedīti vairāk nekā 1000 Otrajā pasaules karā bojā gājušie karavīri, kuru mirstīgās atliekas atrastas un identificētas no jauna atklātās vietās Latvijas un Krievijas teritorijā.

Piemiņas vieta izveidota pēc arhitektu biroja "Vecumnieks un Bērziņi" un tēlnieces Artas Dumpes izstrādāta projekta. Brāļu kapu centrālo tēlu "Dzimtene - Māte - Latvija" veidojusi tēlniece Dumpe. Uz sienas plāksnēm ir iegravēti ap 11 000 kritušo leģionāru vārdi. Blakus esošajā bijušajā kroga ēkā pakāpeniski izveidojās muzejs, kas saistīts ar Lestenes Brāļu kapos apbedītajiem karavīriem un kauju vietām Lestenes apkārtnē.

Patlaban muzeja ēkas ir Tukuma novada pašvaldības īpašumā, ko apsaimnieko Latviešu karavīru piemiņas biedrība "Lestene". Līdz ar to ir izveidojusies nozīmīga, kompleksa piemiņas vieta, kas atspoguļo Otrā pasaules kara notikumus Latvijas teritorijā un saglabā latviešu vienību karavīru piemiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti