Leļļu teātrī papildus energoefektivitātes projektam ēkai stiprinās pamatus un konstrukcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pamatojoties uz ēkā veiktajiem padziļinātas izpētes rezultātiem, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) paplašinās plānoto atjaunošanas darbu apjomu Latvijas Leļļu teātrim Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 16/18. Pirms siltinājuma izbūves tiks papildus stiprinātas ēkas nesošās konstrukcijas un pamati, tādējādi nodrošinot uzsāktā energoefektivitātes paaugstināšanas projekta ietvaros sasniedzamo rezultātu ilgtspēju un novēršot ēkas konstrukciju bojājumus, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Lai panāktu siltumenerģijas un elektrības izmaksu ietaupījumu publiskā sektora ēkās, kā arī ēku tehniskā un estētiskā stāvokļa uzlabojumu, VNĪ 2019. gadā piesaistījis Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus energoefektivitātes projektu īstenošanai vienpadsmit Latvijas sabiedrībai nozīmīgās ēkās, tostarp arī Leļļu teātrī.

“Darbu ietvaros tiks uzlabots ēkas tehniskais un vizuālais stāvoklis, veicot iekštelpu nesošo konstrukciju pastiprināšanu, jumta konstrukciju pārbūvi, siltināšanas un fasādes atjaunošanas darbi, kā rezultātā mazajiem apmeklētājiem būs pozitīvas sajūtas pēc katra teātra apmeklējuma. Vienlaikus ēkai par 69 procentiem samazināsies izdevumi par maksājumiem apkurei, ļaujot ietaupītos līdzekļus novirzīt citiem mērķiem,” atklāj Griškevičs.

VNĪ skaidro, ka uzsākto projektēšanas darbu gaitā radušās aizdomas par ēkas konstrukciju tehnisko stāvokli, kura izvērtēšanai ar vizuālu apsekošanu vien nepietika, tādēļ pirms projektēšanas pabeigšanas gada sākumā tika veikta ēkas padziļināta izpēte. Rezultāti bažas  apstiprināja – ēkas nesošo konstrukciju nolietojums pārsniedz 40% un tika atzīts kā neapmierinošs, kā arī konstatēti bojājumi ēkas starpstāvu pārseguma nesošajās konstrukcijās, tādēļ nolemts atsevišķu telpu ekspluatāciju pārtraukt.

Latvijas Leļļu teātris
Latvijas Leļļu teātris

“Esam apņēmušies turpināt ēkas atjaunošanu, tādēļ kopīgi ar Kultūras ministriju pieņemts lēmums palielināt ieguldījumus ēkā, kas ļautu veikt pilnībā visus nepieciešamos darbus, lai teātris savu darbību ēkā 2023. gadā varētu atsākt mūsdienīgos, komfortablos un drošos apstākļos. Kamēr ēkā norisināsies pamatu un konstrukciju stiprināšana un tālākie ēkas atjaunošanas būvdarbi, teātris atradīsies pagaidu telpās,” norāda Griškevičs.

Kultūras ministrijā informē, ka Leļļu teātris uz laiku, kamēr teātra ēkā tiek veikti nepieciešamie remonta darbi un darbi ēkas siltināšanas projekta ietvaros, darbību pārcels uz īrētām telpām Rīgas Latviešu biedrības namā Merķeļa iela 13.

Par to, tiekoties ar kultūras ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība) un Kultūras ministrijas valsts sekretāri Daci Vilsoni, informēja teātra direktors Vilnis Beķeris.

Šobrīd turpinās darbs pie projektēšanas risinājumiem. Leļļu teātra atjaunošanas projektu pilnībā plānots pabeigt līdz 2022. gada nogalei. Projektēšanas darbus veic – SIA “Arhitektu birojs Krasts”. Kopējais projekta budžets ir 840 596 eiro (85% - ERAF, 15% - valsts līdzfinansējums).

Radušos papildu izmaksu segšanai plānots piesaistīt valsts budžeta līdzekļus no kultūras nozarei paredzētajiem pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai.

Latvijas Leļļu teātris
Latvijas Leļļu teātris

VNĪ norāda, ka pēc arhitekta Ernesta Poles projekta ­­1911. gadā celtā nelielā divstāvu ēka piedzīvojusi dažādus laikus un īpašniekus – šeit atradies kino, aptieka, grāmatu spiestuve un zīmogu darbnīca, kafejnīca un vairākas tirgotavas. Kopš 1944. gada te darbojas Latvijas Leļļu teātris.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu VNĪ šobrīd īstenošanā ir energoefektivitātes 10 projekti ar kopējo attīstāmo platību 84 651 m2.. Četri no tiem šobrīd tiek īstenoti teātros: Dailes teātrī, Valmieras Drāmas teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī un Latvijas Leļļu teātrī, divi – Latvijas Valsts arhīva ēkās – Komandanta ielā Daugavpilī un Skandu ielā Rīgā. Ēkas energosniegums tiek uzlabots arī S. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, prezidenta rezidencē Jūrmalā, jaunajā prokuratūras ēkā Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, un topošajā prototipēšanas darbnīcā A. Briāna ielā 13, Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti