Lekcijā runās par Latvijas kultūras namu stāvokli un potenciālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 21.augustā, plkst. 19 fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājā Rīgā notiks arhitekta Helvija Savicka lekcija "Other Side Studio.Vai telpai vajag mākslu. Nabaga Jorika gadījums".

"Laikā, kad visu Rīgu ir apņēmis kliedziens par to, ka mākslai trūkst telpas un modernisms pūst, "Other Side Studio" devās prom no Rīgas uz Rēzekni, lai dokumentētu un iespaidos iemūžinātu Rēzeknes pilsētas Nacionālo biedrību kultūras namu, tautā sauktu par "Nabaga Joriku", pēdējās dienas," stāsta fonda "Mākslai vajag telpu" valdes locekle Katrīna Leiškalne.

Pagājušajā vasarā Venēcijas biennāles 14.Starptautiskajā arhitektūras izstādē Venēcijas "Arsenālā" tika atklāta Latvijas ekspozīcija "Unwritten". Latvijas paviljons, ko veidoja arhitektu birojs NRJA, aktualizēja jautājumu par modernisma eksistenci Latvijā, izstādot arī pieminēto Nacionālo biedrību kultūras namu.

Rēzeknes pilsētas Nacionālo biedrību kultūras nams ir celts 1961.gadā par godu krievu kosmonauta Jurija Gagarina uzlidošanai kosmosā. Šajā vasarā, divas nedēļas pirms nama nojaukšanas, "Other Side Studio" devās radošā ceļojumā uz Latgali un ieguva savā rīcībā visu teātra ēku. Tajā tika rīkots mākslas festivāls, kurā piedalījās vairāk nekā 20 māksliniekiem no Rīgas un Rēzeknes. Dokumentējot procesu un sarunājoties ar rēzekniešiem, tapusi filma par "Nabaga Joriku", kurā savās atmiņās dalās ar ēku visciešāk saistītie cilvēki. Pētījuma galvenie temati skāra ģeopolitiskus jautājumus, tautu migrāciju, kultūras iestāžu savstarpējās attiecības pilsētas un valsts mērogā, tam visam pāri - norietošās arhitektūras skaistuma apzināšana.

Šobrīd Nacionālo biedrību kultūras nams Rēzeknē jau ir nojaukts, taču būvdarbi vēl turpinās. Tieši tāpēc lekcijā 21.augustā plkst. 19 fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājā tiks apskatīti tādi jautājumi kā kultūras namu eksistence un stāvoklis Latvijā, kā arī to (ne)izmantotais potenciāls. Bet plkst. 20 notiks pirmizrāde Līvas Vilnītes un Aleksandra Okonova dokumentālajai īsfilmai par Nacionālo biedrību kultūras nama un teātra studijas "Joriks" atmiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti