Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Patriotiskā animācijas filma - "Lielais Indriķis"

Ledus skulptūru festivālā top mitoloģiski tēli

Ledus skulptūru festivālā Jelgavā pulcējas mākslinieki no 12 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jelgavā top ledus skulptūras. Jau kopš pirmdienas mākslinieki no 12 valstīm kaļ, cērt, slīpē, griež milzu ledus blokus, lai jau 3. februārī šie brīnumi atklātos skatītājiem. Katru gadu ledus skulptūru festivālā ir vienojoša konkursa darbu tēma, šogad tā ir "Senās dievības".

Ledus skulptūru festivāla producents Ivars Pirvics teic: "Kopumā šogad festivālā piedalās 32 mākslinieki, konkursā 30 no 12 valstīm, un transformē apmēram 80 tonnas ledus."

Tēlnieki no daudzām valstīm, interpretējot festivāla tēmu "Senās dievības", ledus blokos iedzīvina visdažādākās mitoloģiskās būtnes. Interesanti, kas top latviešu māksliniekiem? Tēlnieks Ainars Zingniks par savu darbu saka: "Šis ir tāds nedaudz ar humoriņu. Tā kā bija tēma par senajām dievībām, man darbiņš sauksies "Mans vecvecvectēvs bija Mīnotaurs"".

Tēlniece Zīle Ozoliņa-Šneidere atklāj: "Man ļoti patīk ķeltu ornamenti, painteresējos un mēģināju salikt, jo viņiem ir kaut kas līdzīgs kā latviešiem – daba ir, un tie mītiskie tēli, visi dievi ir ļoti, ļoti saistīti ar viņu pasauli arī šodien. Līdz ar to man būs Māte daba, kur apvienoti gan ragi, gan tāds alegorisks tēls kopā ar viņu dzīvības koku, kas viņiem arī ir tāds ļoti raksturīgs simbols."

Turpat blakus divās blakus teltīs darbojas tēvs un dēls no Ukrainas. Tēvam jau ir 20 gadu pieredze, strādājot ar ledu un piedaloties festivālos un konkursos visā pasaulē, dēlam šīs ir leduskristības.

Arsentijs Samoilovs atzīst: "Es pirmoreiz savā radošajā procesā saskaros ar šo materiālu. Ir interesanti strādāt. Katrs materiāls prasa savu pieeju – vai tās būtu smiltis vai bronza, ledus, māli. Katram ir savs raksturs, un pie tā ir jāpierod un jāatrod ar to kopromiss." Savukārt Artems Samoilovs uzsver: "Vajag mīlēt savu darbu, mīlēt to, ko dari, un, protams, saprast materiālu. Jo katrs materiāls uzvedas citādāk – koks tā, akmens citādi, ledus vēl citādāk. Katrs materiāls prasa savu pieeju. [..] Ledus ir efektīgs un visskaistākais vakarā izgaismots, nezinu, ar kuru materiālu vēl varētu to salīdzināt – stikls, kristāls."

Ainars Zingniks, vaicāts par mākslas darba īslaicīgumu, teic: "Es pie tā jau esmu pieradis, ka tas nebūs ilglaicīgs, jo tik un tā tie darbi jau saglabājas kaut kādos foto arhīvos. Ir miljoni ģimeņu, kurām fotoarhīvos ir mani darbi un pārējo mākslinieku darbi." Arī Zīle Ozoliņa-Šneidere nepārdzīvo: "Man liekas, pasaule ir pilna ar visu kaut ko, un tas, ka māksla pārtop pēc tam ūdenī un ir iespēja nākamgad to darīt atkal, tas ir ļoti labi. Daba paņem savu."

Festivāla atklāšanas laikā 3. februāra vakarā notiks arī apbalvošanas ceremonija, kuras laikā paziņos 24. starptautiskā ledus skulptūru festivāla konkursa laureātu gan komandu, gan individuālo skulptūru veidošanas kategorijās.

Atklāšanas vakara gaitā brīvdabas koncertzālē "Mītava" uzstāsies grupa "Rīgas modes" un reperis Ozols. Savukārt sestdien un svētdien varēs vērot skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumus, programmu kuplinās teātru izrādes un Lietuvas un pašmāju mūzikas zvaigznes, tostarp grupas "Pērkons" un "Bermudu divstūris". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti