Lauž līgumu par Tabakas fabrikas pielāgošanu Jaunā Rīgas teātra vajadzībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi” (VNI) vienpusēji lauzusi līgumu ar kompāniju “RBSSKALS Būvvadība”, kas kopš gada sākuma pārbūvē bijušās Tabakas fabrikas telpas Miera ielā Rīgā. Tās bija plānots pielāgot Jaunā Rīgas teātra vajadzībām, kamēr notiek teātra ēkas rekonstrukcija Lāčplēša ielā.

VNĪ: Būvnieks darbus nepagūst

Divus miljonus eiro vērtais līgums sākotnēji paredzēja darbus noslēgt augusta beigās, lai teātris varētu sākt sezonu. Tomēr jau gada sākumā atklājās it kā neparedzēti darbi, kuru dēļ līgumu pagarināja līdz novembra beigām.

Kā stāsta “Valsts nekustamo īpašumu” pārstāvis Arnis Blodons, būvobjekts kopš ceturtdienas, 11.augusta, agra rīta ir slēgts un komisija izvērtēs padarīto un vēl veicamo.

“Šorīt no rīta plkst.6 Miera ielā 58 tika pieņemts lēmums apstādināt būvniecību un pārtraukt līgumu ar būvuzņēmēju SIA “RBSSKALS Būvvadība”. Mēs esam veikuši objekta apsekojumu, konstatēts, ka pašreizējā būvdarbu izpilde atpaliek no līgumā noteiktā darbu izpildes grafika. Netiek nodrošināta būvdarbu pabeigšana, pieņemšana ekspluatācijā un nodošana. Termiņš bija domāts 30.novembris,” stāsta Blodons.

Apsekojot objektu, VNI secināja, ka būvnieks atkārtoti nav pildījis savas saistības – objektā netika nodrošināts plānotais darbinieku skaits un darbi aizvien ir iekavēti.

VNI pārstāvis Arnis Blodons par Tabakas fabrikas telpām
00:00 / 01:15
Lejuplādēt

Turklāt līdz 11.augustam uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju.

Līguma laušanas process gan prasīs laiku, un pie tā strādā abu pušu juristi. Pašlaik VNĪ objektā nodrošina apsardzi un veiks objekta konservāciju.

Lai turpinātu darbu pie Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu, VNĪ veiks sarunu procedūru par būvdarbiem objektā. Ēka ekspluatācijā varētu tikt nodota nākamā gada rudenī, lēš VNĪ.

Būvnieks: VNĪ piepraīija samazināt izmaksas

Savukārt “RBSSKALS Būvvadība” līguma laušanu saista ar “VNĪ nepareizi sastādīto budžetu šim projektam”, apgalvojot, ka pēc piedāvājuma iesniegšanas līguma sarunu laikā VNĪ esot izdarījis spiedienu uz uzņēmumu un projekta autoriem, ultimatīvi pieprasot samazināt iesniegtā piedāvājuma cenu, lai iekļautos pieejamā budžeta ietvaros. Tajā pašā laikā VNĪ pieprasīja ievērot sākotnējos termiņus.

Līgums par Tabakas fabrikas rekonstrukciju esot paredzējis tikai daļēju projekta realizāciju. VNĪ kā pasūtītājam bija jānodrošina projekta pārstrādāšana, atkārtota ekspertīze un pārskaņošana, norāda būvnieki, kas paralēli tam objektā veikuši darbus, kuri iespējami drošā veidā bez trūkstošajām projekta daļām.

Būtisku darbu kavējumu esot radījusi projekta ekspertīze un pārskaņošana, kas bija VNĪ atbildībā, norāda būvnieks.

Un šogad jūlija vidū noslēgta vienošanās par izmaiņām līgumā, kas noteica veicamo darbu apjomu un darbu izpildes termiņu līdz 30.novembrim, ja līdz augusta sākumam pabeigs pārstrādātā projekta ekspertīzi un saskaņošanu. Pēdējo nedēļu laikā būvnieks esot palielinājis iesaistītos resursus, kā arī iesniedza VNĪ grafiku darbu pabeigšanai līdz novembra beigām. 

“Šāda VNĪ rīcība – nepamatoti un juridiski nekorekti apturot darbus un paziņojot par līguma laušanu – apdraud JRT pārvākšanos uz pagaidu telpām un radīs valstij finansiālus zaudējumus. Turklāt šāda rīcība rada gan finansiālus, gan reputācijas zaudējumus virknei objektā iesaistīto uzņēmēju,” paziņojumā medijiem norāda “RBSSKALS Būvvadība”. 

“RBSSKALS” iesniedzis oficiālu vēstuli finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (Zaļo un zemnieku savienība) ar lūgumu izvērtēt VNĪ valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Tola kompetenci un atbilstību ieņemamajam amatam.

Hermanis: Kavēšanās vairs nepārsteidz

“Tas viss velkas tik bezgalīgi ilgi un [pārcelšanos uz pagaidu telpām] pārliek tik bezgalīgi daudz reizes, ka iestājas apātija. Tas ne pārsteidz, ne sarūgtina,” intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” saka teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ziņots, ka rekonstrukcijas darbus pilnsabiedrība "RBSSKALS" Tabakas fabrikā sāka šī gada janvārī, taču tad ēkas pārbūve aizķērusies. Līdz ar to tika atlikta šovasar solītā Jaunā Rīgas teātra pārcelšanās uz pagaidu mītni, lai rekonstrukciju varētu sākt teātra ēkā Lāčplēša ielā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti