Latvijas Universitātē norisināsies pirmais nāves festivāls «Ars Moriendi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Universitātē (LU) no 20. līdz 21. martam norisināsies Latvijā pirmais nāves tēmai veltītais mākslas un zinātnes festivāls “Ars Moriendi”. Festivālā paredzēta starptautiska zinātniskā konference “Nāves pieredzes” ar plašu kultūras programmu, medijus informē festivāla pārstāvji.

Zinātniskajā konferencē "Nāves pieredzes" tiks apskatīta nāves un ētikas pētniecība, nāves svinēšana, nāves sociālā vēsture un pat nāves izdzēšana. Savukārt kultūras programmā paredzēts akcentēt nāves lomu mūzikā vairāku gadsimtu garumā. Tiks atskaņots vācu komponista Hugo Distlera monumentālais darbs “Totentanz” (“Nāves deja”), ko speciāli ar festivālam izveidotu kori interpretēs diriģente Vita Timermane-Moora. Tāpat LU Lielajā aulā tiks atskaņoti Šūmaņa, Lista un Sensāna skaņdarbi par nāves tēmu pianistes Katrīnas Krojas, ērģelnieka Aivara Kalēja un citu mūziķu izpildījumā. Pilnu festivāla programmu organizatori plāno atklāt februāra sākumā.

Festivāla rīkotāji uzsver, ka Latvijas kultūrvidē un kultūrtelpā nāve un ar to saistītie rituāli ieņem nozīmīgu lomu gan latviskās dzīvesziņas, gan reliģisko priekšstatu kontekstā.

Nāves festivāla konferences “Nāves pieredzes” mērķis ir aktualizēt nāves pētniecību Latvijas un Baltijas zinātniskajā vidē un kultūrtelpā, izceļot latviešu tautas īpašās tradīcijas, kas saistāmas ar nāvi, nomiršanu un nācijas kultūratmiņas veidošanos. Konferencē aicina dalīties pētījumos un to rezultātos, kopīgi iezīmējot aktualitātes un tendences nāves kā fenomena izpētē dažādās zinātnes nozarēs – teoloģijā, vēsturē, antropoloģijā un citās.

Līdz 10. februārim dažādu jomu pētnieki, studenti un interesenti tiek aicināti pieteikt savus referātus konferencei angļu valodā. Plašāka informācija par festivālu un pieteikumu iesniegšanu – festivāla “Facebook” kontā un Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti