Latvijas Radio žurnālistes Justīnes Savitskas kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, fiksējot rekordus un mežā svinot vēlēšanu beigas, iesaka pasmieties sieviešu stendapā, iebrist nepieradinātās mūzikas festivālā "Skaņu mežs 2018" un mežā lasīt Kirila Kobrina grāmatu.

Sieviešu vara

Saeimā ievēlēta 31 sieviete, un tas ir rekords.

Prieks, bet ar rūgtumiņu – tas tik un tā ir maz.

Par šo un citiem politiskiem jautājumiem, piemēram, brīnumainu vilcienu Rīga–Valga ar iebūvētu pacēlāju, var padomāt, tiešsaistē skatoties Sieviešu stendapa izlasi "Best of". Deviņos video deviņas uzstāšanās: Alise Zariņa, Lydia, Mairita Lūse, Laura Ceļmale, Baiba Baikovska, Justīne Vernera, Aiva Birbele, Džemma Sudraba un Ieva Viese-Vigula. Vada "atklāta feministe" Inga Gaile.

Un, ja reiz sākts domāt par politiku un sievietēm, tad klāt var pieķert portāla "Satori" rīkoto diskusiju "Jauna sieviete politikā".

Ambients, trokšņu mūzika, hiphops

Sestdien un svētdien var doties uz mūzikas namu "Daile" un iebrist nepieradinātās mūzikas festivālā "Skaņu mežs 2018". Divu dienu programmā starp citiem priekšnesumiem iekļauti: "Sonic Youth” līdera Tērstona Mūra (Thurston Moore) un Matsa Gustavsona (Mats Gustafsson) uzstāšanās; ambientās mūzikas klasiķis Viljams Basinskis; eksperimentālā hiphopa pārstāvis Busdriver no Losandželosas; pianists Rūdolfs Macats, kas spēlēs flīģeli un modulāro sintezatoru; čellists Ēriks Kiršfelds ar Lindas Leimanes darba pirmatskaņojumu; platformas SHAPE pārstāvji – elektroniskās mūzikas komponiste Katerina Barbjeri (Caterina Barbieri), poļu-britu trokšņu mūzikas duets NAKED, latviešu eksperimentālā metāla grupa TESA un Mārtiņš Roķis jeb N1L.

Nebeidzamā grāmata

Aiziet uz īstu mežu un paņemt līdzi grāmatu. Manā plauktā šobrīd vēl neatvērta Kirila Kobrina "Vēsture. Work in progress" – "mēģinājums radīt jaunu veidu, kādā rakstīt par vēsturi, – tā nav ne vēsturiskā proza, ne historiogrāfija. Šī grāmata piedāvā pati savu apziņas plūsmas tehniku, taču, atšķirībā no Džeimsa Džoisa romāna "Uliss", šī ir vēsturiskā, nevis ikdienišķā apziņa. Kobrins uzskata, ka Eiropas pagātni un tagadni mūsdienās var atspoguļot tikai ar šādiem mākslas izteiksmes līdzekļiem. Autors grāmatu "Vēsture. Work in Progress” sauc par savu pēdējo darbu, kuram ir noteikts sākums (pirmā frāze), taču beigas pienāks tikai līdz ar viņa paša nāvi. Grāmatai nav nobeiguma – ne velti darbam dots apakšvirsraksts "Work in Progress" (no angļu valodas: "Joprojām tiek strādāts")."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti