Citi raidījumi

Gadumijas programma "Klasikā"

Citi raidījumi

Kerola Burneta un Džūlija Endrūsa mūziklu melodijās Kārnegija zālē (1962)

"Klasika" svin 27. dzimšanas dienu un uztaktē Jauno gadu

Latvijas Radio 3 «Klasika» svin 27. dzimšanas dienu un uztaktē Jauno gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laimīgu Jauno gadu un daudz laimes dzimšanas dienā! Jā gan, tieši 1. janvāris pavisam oficiāli ir Latvijas Radio 3 "Klasika" dzimšanas diena, un 2023. gada 1. janvārī "Klasika" atzīmē jau 27. gadskārtu.

Un tā jau ir tradīcija, ka 1. janvārī "Klasikas" direktore, muzikoloģe Gunda Vaivode, rezumējot iepriekšējā gada bilanci, kopā ar kolēģiem "uztaktē" Jauno gadu. Šoreiz "Klasikas" direktore studijā aicinājusi gan Latvijas Radio 3 galveno redaktori Ingu Saksoni, gan jauno Latvijas Radio valdes locekli satura un programmu attīstības jautājumos Ievu Aili.

"Mums šī ir laba tradīcija – satikties pirms "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncerta tiešraides, lai ieskicētu to, kas programmā būs jauns, atjaunināts vai īpaši nozīmīgs. Bet, atskatoties uz iepriekšējo gadu, gribas pateikt paldies un samīļot visus klasiķus, jo gads, kaut arī bijis grūts, akumulējis tik daudz vērtīga satura," atzīmē Gunda Vaivode.

"Īpašs prieks par gada otro pusi, kad izdevās uzzināt, ko jaunu mūzikas zinātnē dara mūzikas pētnieki raidījumā "Latvijas mūzika uz viļņa":

vēl viens noslēdzošais raidījums 4. janvāra vakarā vēl priekšā – tad uzzināsim, kādus pētījumus šo pārraižu gatavošanas procesā veikusi visu šo raidījumu veidotāja Ināra Jakubone," uzsver LR3 galvenā redaktore Inga Saksone.

"Klasikas" direktore Gunda Vaivode (labajā pusē) un galvenā redaktore Inga Saksone
"Klasikas" direktore Gunda Vaivode (labajā pusē) un galvenā redaktore Inga Saksone

Vairāk interviju, "Piccolo" ārpus Rīgas, konkurss jaunajiem komponistiem

Runājot par to, kas bijis un tiks arī turpināts, galvenā redaktore neslēpj gandarījumu par to, ka intensīvāks kļuvis aktuālo interviju īpatsvars: "Sarunu jomā esam kļuvuši intensīvāki: gan raidījumā "Pārmijas", gan "Pa ceļam ar Klasiku", gan arī "Rīta regtaimā" – tās visas ir aktuālas un neatliekamas sarunas par daudzajiem kultūrnotikumiem. Īpašs prieks ir par "Vai zini?" sižetiem, kas skan ik darbdienas rītu: autoru pulkā ir personības no dažādām jomām – ne tikai tām, kas saistītas ar kultūru, un lietas, par kurām viņi stāsta, visai bieži ir izmantojamas vai novērojamas ikdienā. Prieks arī par "Piccolo", kurš pagājušajā gadā jau vairākkārt ir devies ārpus Rīgas: jau zinām, ka šajā gadā pirmie raidījumi dosies uz Liepāju. Šobrīd tiek saskaņoti ierakstu laiki."

Gunda Vaivode arī atzīmē, ka jauns izaicinājums jaunajiem mūziķiem būs konkurss, ko "Klasika" realizēs pirmā pusgada izskaņā – tas būs kompozīciju konkurss bērniem un jauniešiem līdz 15 gadu vecumam.

"Ceram, ka finanšu situācija izrādīsies labvēlīga, lai turpinātu pirmdienas viesu vakarus, kas divus mēnešus "Klasikā" jau skanējuši un patīk gan klausītājiem, gan mums pašiem," atzīmē Inga Saksone. "Pirmdienas vakara viesi – tās ir interesantas personības, kas saistītas gan ar mūziku, gan citām jomām, kuras piedāvā klausīties viņu izvēlētos skaņdarbus pilnā apjomā, nevis mazus fragmentus, kā mēs to iekļaujam stundu garos raidījumos. Un ļoti interesanti ir dzirdēt gan mūziķu, gan arī citu jomu pārstāvju sajūtas un pārdomas par mūziku."

Tāpat "Klasikas" programmas veidotājām lielu gandarījumu sagādā raidījumi, kas tiek veidoti par citu mākslu jomām – par dizainu, folkloru, grāmatām, kino. "Un šeit tiešām varens paldies Valsts kultūrkapitāla fondam, bez kura atbalsta šie raidījumi "Klasikas" viļņos neskanētu," atzīmē Saksone. Šogad turpināsies arī raidījums par teātri: "Šņorbēniņu" veidotāja Ieva Struka gada pirmajā pusē uz sarunām aicinās režisorus.

"Plāni ir viena lieta, bet mēs, protams, nevaram paredzēt visu, kas skanēs "Klasikā", jo ikdienas ritējumā jaunas idejas rodas gan mums pašiem, gan arī mūsu klausītājiem. Divi spilgti piemēri: viens bija raidījums "Meksikas leksika", kura ideja nāca no latviešu džeza mūziķa Rūdolfa Dankfelda, bet otrs piedāvājums nāca no "Aspazijas mājas" – vēlme iedzīvināt Aspazijas aizmirsto un nejauši uzieto dzejoli "Ziemsvētki" mūzikā. Arī tā bija ļoti jauka ideja, ko mums kopīgi izdevās realizēt," atzīmē Gunda Vaivode.

Marisa Jansona jubilejas atcere, tiešraides, Dziesmu svētki

"Jau janvāra otrā nedēļa "Klasikā" būs veltīta diriģentam Marisam Jansonam, kurš 14. janvārī atzīmētu 80. dzimšanas dienu," tuvākos "Klasikas" plānus ieskicē Gunda Vaivode. "Būs gan īpaša jubilejas "Benefice" tieši maestro dzimšanas dienā, gan tematiski pieskaņota "Orfeja auss", turklāt katrs no vakariem šajā nedēļā būs veltīts kādam no Marisa vadītajiem orķestriem, ieskaitot arī neaizmirstamo divu ģēniju satikšanos Rīgā: šis koncerts skanēs būs Raimonda Paula dzimšanas dienā – 12. janvārī."

"Protams, "Klasikā" skanēs koncertieraksti un tiešraides gan no Latvijas Radio 1. studijas, gan Latvijas koncertzālēm – tās joprojām paliks būtiska programmas sadaļa jau sākot ar šo piektdienu, kad no Dailes teātra translēsim "Ziemassvētku korāli un lēdiju tumsā", noslēdzot ar Eiroradio Ziemassvētku dienas tiešraidēm un Vecgada koncertiem gada nogalē," stāsta LR3 direktore. "Bet pa vidu būs Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts 28. janvārī, gan Kristīnes Opolais solokoncerts 3. februārī, "Kilograms kultūra" balvas pasniegšana 17. februārī, Lielās mūzikas balvas pasniegšana 7. martā; aprīlī un maijā – Ņujorkas Metropoles operu tiešraides. Būs arī bilingvālā latviešu-zviedru tiešraide ar jauno mūziku no Piteo. Svinēsim "Gora" desmitgadi un raidīsim festivālus no Cēsīm un Liepājas. Un, protams, lielais gada notikums ne tikai mums, bet visai Latvijai noteikti būs Dziesmu svētki jūlija pirmajā nedēļā."

Ar "Klasiku" – kaut uz mežu!

Ieva Aile līdz šim piecus gadus bijusi Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas vadītāja, kuras pārziņā bijusi arī akcijas "Dod pieci!" rīkošana. No 9. janvāra Ieva Aile būs pavisam jaunā statusā – viena no Latvijas Radio trīs valdes locekļiem ar atbildības jomu par saturu un pakalpojumu attīstību. 

Vaicāta, kāds šo gadu laikā viņai izveidojies skats uz vienu no programmām, kura nu būs arī viņas tiešajā pārraudzībā – uz "Klasiku", Ieva Aile uzsver: ""Klasika" ir brīnišķīgs nišas kanāls! Domāju, klausītāji man piekritīs – tas ir kultūras nozares smagsvars. Šajā kanālā patiesībā skan viss, kas cilvēkam būtu jāzina vai kuram gribētos zināt par to, kas notiek kultūras dzīvē. Tā ir iespēja dzirdēt un baudīt brīnišķīgas tiešraides, koncertierakstus, kompetentus komentārus par to, kas skan, kas ir izpildītāji, autori. Ja skatāmies Baltijas kontekstā, lepojos ar to, kā raida "Klasika", jo Igaunijas un Lietuvas līmenī tik spēcīgu nišas kanālu nav, un man par to liels prieks."

Ieva Aile
Ieva Aile

Vai jaunajai valdes loceklei ir arī kāds redzējums, kā varētu turpmāk attīstīties "Klasika"? "(..) Šis gads pilnīgi noteikti būs Dziesmu svētku zīmē, un tas būs vēl viens bagātīgs un brīnišķīgs saturs – jau no pavasara, kad "Klasika" sāks veidot raidījumus gan par to, kā top svētki, gan par to, kāda ir problemātika svētku tapšanā, jo arī tur ar finansēm neiet viegli," atzīmē Ieva Aile. "Tas, ko ļoti gribētos redzēt nākotnē – "Klasikas" attīstība digitālajā vidē, tostarp trešo pušu platformās, lai savu brīnišķīgo fondu ierakstu krājumu un aktuālo saturu varētu padot plašāk. Jo ir skaidrs, ka satura patēriņa paradumi mainās un sevišķi jaunākā paaudze daudz ko lieto to pašu "Spotify". Zinu, ka Vīnes Valsts opera šajā platformā veido brīnišķīgas skaņdarbu izlases no sava opernama. Iespējams, tā ir mūsu nākotne, sakārtojot autortiesības un atrisinot dažādus tehniskos jautājumus. Ļoti, ļoti gribētos, lai digitālajā vidē "Klasika" atspoguļos vairāk. Protams, ir lietas, kas jau izdarītas – tie, kuri vēl to nav izdarījuši,

mīļi aicinu lejuplādēt Latvijas Radio mobilo lietotni, jo "Klasiku" tad var paņemt līdzi kaut uz mežu un klausīties aktuālo koncerta tiešraidi kaut vai sēņojot!

Tā ir brīnišķīga, mūsdienīga priekšrocība, ka saturs vairs nav tikai radioaparātā, bet visur, kur vien mēs gribētu to atrast." 

Vaicāta, cik pašas dzīvē liela loma ir kultūras patērēšanai, Ieva Aile atklāj: "Man ļoti mīļa ir opermūzika, un, ja vien ir iespēja, labprāt izbraucu arī ārpus Latvijas uz kādu opernamu, lai paskatītos un paklausītos kaut ko aktuālu. No lasīšanas man šobrīd priekšā daudzas studiju grāmatas, jo savai pilnveidei studēju Kontemplācijas programmā, tāpēc man apkārt ir daudz garīgās literatūras. Teātri, opermūzika – tas ir tas, kas manā ikdienā vajadzīgs. Braucot mājās pēc garas darba dienas mašīnā tiek ieslēgta "Klasika", lai gūtu dvēseles baudījumu un mieru sevī."

Šis gads nevienam no mums nav bijis viegls – gan ar notikumiem pasaulē, gan dažādiem pārmaiņu procesiem, kas līdz ar tiem nākuši līdzi. Visi esam kārtīgi iztērējušies... Kā skan Latvijas Radio valdes locekles Ievas Ailes vēlējums, lai mēs atgūtu spēkus? "Ļoti labs jautājums, jo man liekas, ka tas tiešām ir vajadzīgs katram no mums – gan šaipus, gan taipus mikrofonam esošajam: pēdējie trīs gadi bijuši ļoti turbulenti, un patiesībā līdzsvara punkts sevī ir jāatrod. Domāju, ka vienīgā recepte ir sabalansēta dzīve, sabalansējot profesionālo darbību ar privāto laiku - laiku ģimenei, laiku kultūrai, laiku pārslēgšanās procesam no vienas lietas uz otru.

Un vēl viena lieta – profesionālajā dzīvē nospraust prioritātes: nelēkt augstāk par to latiņu, pār kuru vajadzētu pārlēkt, lai gan – zinu, ka Radiomājā visi esam maksimālisti ar trajektoriju uz maksimāli iespējamo labāko rezultātu, radiofanāti. Svinot Latvijas Radio 95. jubileju, mums pat bija tāda vesela kampaņa

No kreisās: Inga Saksone, Rūta Paula, Varis Kurmiņš, Gunda Vaivode, Ilga Auguste, Maruta Rubeze, Int...
No kreisās: Inga Saksone, Rūta Paula, Varis Kurmiņš, Gunda Vaivode, Ilga Auguste, Maruta Rubeze, Inta Zēgnere, Tatjana Lūse, Liene Jakovļeva, Signe Lagzdiņa, Dina Dūdiņa-Kurmiņa un Inta Pīrāga

Un tas nav izdomājums – tā ir realitāte: Latvijas Radio strādā fanāti, bet tas fanātisms, perfekcionisms, protams, arī izdedzina. Un neviens cits kā mēs paši varam par sevi parūpēties. Iespējams, kādā brīdī pasakot – "nē". Zinu, kādam tas skanēs kā teorētiska, savārstīta doma, jo praksē to ir ļoti grūti izdarīt. Jo tad, kad nāk priekšā daudz interesantu, skaistu lietu, tās visas gribas izdarīt, un tad ir jautājums, kā mēs tās prioritātes saliekam un balansu sevī atrodam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti