Kultūras ziņas

Aspazijas un Raiņa jubileja 28 ES valstīs

Kultūras ziņas

Džilindžera un Gorkija drāma "Saules bērni"

ES Padomes Latvijas prezidentūras Kultūras programma

Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmu nereklamēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar Ērika Ešenvalda jaundarbu "Pēc negaisa" Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 8.janvāra vakarā svinīgi tiek atklāta Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē. Lai arī kultūras programmai atvēlēti pieci miljoni eiro, īpaša informatīvā kampaņa par to nav plānota.

Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas īpatnība ir fakts, ka lielākā daļa pasākumu notiks kopumā 90 valstīs ārpus Latvijas. Kultūras programma ārvalstīs tiks atklāta 16.janvārī Briselē ar latviešu operdziedātājas Elīnas Garančas koncertu.

"Vēl ļoti nozīmīgs notikums ir LNO viesizrāde ar Artura Maskata izrādi "Valentīna" Berlīnē 19.maijā un Verdi Rekviēma atskaņojums Parīzē, Elizejas lauku teātrī, to realizēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris "Latvija"," kultūras programmu ieskicē ES Prezidentūras kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne.

Ar programmu kopumā iespējams iepazīties prezidentūras mājaslapā, kur kultūrai diemžēl veltīta samērā nepamanāma sadaļa. Diskusijas vērts ir arī fakts, ka informācija par šiem Latvijai būtiskiem notikumiem publiski tiek izplatīta tikai tagad.

"Pirmā lieta, kad mēs atveram šo mājaslapu, pilnīgi atklāti jāpasaka, ka kultūra šai prezidentūrā nav galvenais. Tā ir kaut kur apakšā, neredzama. Ja ļoti gribu, tad atrodu.Tam jau pagājušā gada beigās vajadzēja būt "AirBaltic" lidmašīnu sēdekļos, lapiņai ar programmu, kas būs, kur būs, ja mēs domājam par cilvēkiem, kas lido uz Latviju," norāda kultūras žurnālists Arno Jundze.

Salīdzinot ar nodibinājuma "Rīga 2014" informācijas un notikumu pārpilnību, prezidentūras pasākumu virkne manāmi atšķirsies un speciāla informatīva kampaņa netiks veidota.

"Atšķirība no kultūras galvaspilsētas programmas ir tā, ka mēs vienojāmies ar ārvalstu partneriem, jo šie ir sadabības projekti. Publicitātes sadaļu veic ārvalstu partneri, jo viņi pazīst savu auditoriju, viņi zina, ar kādiem izteiksmes līdzekļiem var uzrunāt, līdz ar to - mēs paļaujamies uz viņu pieredzi šajā kautājumā," skaidro Selga Laizāne.

Par gaidāmo pasākumu kvalitāti un Latvijas kā prezidējošās valsts izcelšanas veidu spriest varēs tikai pēc pusgada. Latviešu kultūras cilvēkiem ir pietiekama pieredze šādu notikumu radīšanā, tāpēc atliek cerēt, ka līdzās politiskās elites spēlēm Latvijas vārds Eiropā izskanēs arī dziļas un jēgpilnas kultūras sakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti