Latvijas PEN balvu šogad veido māksliniece Mētra Saberova

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau otro gadu pēc kārtas biedrība "Latvijas PEN" 3. maijā, Pasaules preses brīvības dienā, piešķirs balvu par nozīmīgu darbu vārda brīvības veicināšanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā. Šogad Latvijas PEN balvas fizisko veidolu gatavo māksliniece Mētra Saberova, medijus informē Latvijas PEN pārstāvji.

Latvijas PEN balva kopš 2019. gada tiek piešķirta par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā. Balvai nominantus izvirza Latvijas PEN biedri. Iepriekšējo balvu veidoja Ivars Drulle, un to saņēma Lolita Tomsone.

2020. gada Latvijas PEN balvas ieguvējs tiks izziņots 3. maijā.

Par mākslinieci

Mētra Saberova ir latviešu māksliniece, kas pašlaik dzīvo, strādā un mācās Londonā, Lielbritānijā. Māksliniece izmanto savu ķermeni un ķermeniskās pieredzes kā publisku platformu, uz kuras pamata var uzsākt nozīmīgas sarunas par kultūras, politiskajiem un sociālajiem jautājumiem, kas skar sievietes ķermeni un izaicina esošos stereotipus par dzimumlomām.

Mētra Saberova saņēmusi “Artquest and Acava Lifeboat Studio Award” 2018/2019. gadā, ieguvusi prestižo “Mona Hatoum Bursary” stipendiju un bijusi Latvijas nominante konkursam “Jeune Creation Europeenne”.

Latvijā Mētra Saberova piedalījusies grupu izstādēs “Vilna un zīds” (Fotogrāfijas muzejā, kuratores Jana Kukaine un Rasa Jansone), “Glandula Mammae” (Medicīnas muzejā, kuratore Jana Kukaine), “Silta, jauka istabiņa” (kultūras namā ''Ziemeļblāzma'', kuratore Jana Kukaine), kā arī izstādē “Euro Femmes”, kurai pati ir bijusi arī kuratore.

Mētra Saberova
Mētra Saberova

Par biedrību "Latvijas PEN"

2018. gada martā Rīgā tika nodibināta biedrība "Latvijas PEN", kas paredzēta kā satelītorganizācija starptautiskajai rakstnieku apvienībai "PEN International".

Pirmā Latvijas PEN filiāle tika nodibināta 1928. gadā, tās darbībā tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados Latvijas un Igaunijas PEN klubi darbojās emigrācijā. Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas PEN aktīvi darbojās līdz 2004. gadam, tās vadītājs bija Knuts Skujenieks. 2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja.

Apvienība "PEN International" dibināta 1921. gadā Lielbritānijā, un tās pirmais vadītājs bija rakstnieks Džons Golsvertijs. Organizācijas mērķis: veicināt sadarbību starp rakstniekiem visā pasaulē un aizstāvēt viņu tiesības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti