Latvijas PEN balvu šogad saņem pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas PEN balvu par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā 2020. gadā saņem Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", informēja biedrībā "Latvijas PEN".

Biedrība norāda, ka "Re:Baltica" nerimtīgi atbalstījis vārda brīvību, neatkarīgu žurnālistiku, veicinājis sabiedrības medijpratību, atmaskojis varas ļaunprātīgu izmantošanu un korupciju, apkarojis nepatiesas informācijas vai viltus ziņu izplatību Latvijā, projektā "Re:chek" piedāvājot rīku, kas ļauj pārbaudīt faktus un apgalvojumus, kas saistīti ar koronavīrusa pandēmiju pasaulē. Ar publikāciju sēriju par vardarbību ģimenē un filmu “Izdzīvotājas” u.c. filmām un videomateriāliem pievērsis uzmanību ilgstoši noklusētām tēmām, dodot balsi diskriminētai grupai – sievietēm, kas cietušas no vardarbīgām attiecībām, "Re:Baltica" ir aktualizējis sabiedrības izpratni par varmācību ģimenē, intervējot cilvēkus, kas piedzīvojuši vardarbību bērnībā.

"Latvijas PEN" vērtējumā "Re:Baltica" pašlaik Latvijā nodrošina neatkarīgu, pētniecisko žurnālistiku un ar savu darbu nodrošina demokrātiskas sabiedrības stūrakmeni: vārda brīvību un informācijas brīvu pieejamību visiem.

Jau otro gadu Latvijas PEN Pasaules preses brīvības dienā 3. maijā piešķir balvu par nozīmīgu darbu vārda brīvības veicināšanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā.  Šogad Latvijas PEN balvas fizisko veidolu un videoklipu veidojusi māksliniece Mētra Saberova. Tajā attēlotie pakāpieni parāda vārda brīvības aizstāvību kā nebeidzamu procesu.

KONTEKSTS:

Biedrība "Latvijas PEN" ir Starptautiskā PEN dalīborganizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un izteiksmes brīvību. Latvijas PEN balva tiek piešķirta kopš 2019. gada. Balvai nominantus izvirza Latvijas PEN biedri. Iepriekšējo balvu veidoja Ivars Drulle, un to saņēma Lolita Tomsone.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti