Latvijas PEN balvu 2021. gadā saņem Viesturs Ķerus un Alise Zariņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas PEN balva par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā vai diskriminēto grupu atbalstīšanā šogad piešķirta Latvijas Ornitoloģijas biedrības priekšsēdētājam un rakstniekam Viesturam Ķerum un kino režisorei Alisei Zariņai, informēja Latvijas PEN pārstāvji.

Latvijas PEN balva tiek piešķirta reizi gadā, Pasaules Preses brīvības dienā, un šogad biedrība nolēmusi piešķirt divas balvas.

Kā skaidroja biedrībā, Latvijas PEN balvu balva tiek piešķirta ornitologam un rakstniekam Viesturam Ķerum par nerimstošu darbu Latvijas mežu aizstāvēšanā un principiālu nostāju sava viedokļa paušanā, atsakoties no a/s “Latvijas Valsts meži” sponsorētās balvas “Jaunaudze”, kas Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas ietvaros viņam tika piešķirta par grāmatu “Meža meitene Maija”.

“Viesturs Ķerus nepagurstot pievērsis sabiedrības uzmanību mežistrādes politikai Latvijā, aizstāvot bioloģiski daudzveidīgu Latvijas mežu saglabāšanu, protestējot pret Latvijas valsts mežu izciršanu un izsaimniekošanu,”

uzsvēra Latvijas PEN. “Arī 2021. gada 13. aprīlī Viesturs Ķerus savā blogā uzdod vairākus svarīgus jautājumus par Meža politikas pamatnostādnēm 2021.-2025. gadam, pievēršot sabiedrības uzmanību arī tam, ka Zemkopības ministrija nav pildījusi solījumu un aicinājusi vides NVO iesaistīties doto pamatnostādņu izstrādē.”

Par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstā Latvijas PEN balva tiek piešķirta režisorei un publicistei Alisei Zariņai. Biedrībā laureātes izvēli pamatoja, norādot, ka

“Alise Zariņa konsekventi un drosmīgi aizstāv savas tiesības uz viedokli plašsaziņas un sociālajos medijos, nereti piedzīvojot publisku izsmieklu un kaunināšanu.

Alise Zariņa ir bijusi viena no tām sieviešu kustības aktīvistēm, kas iniciējusi Latvijā #metoo kustību. Viņa aktualizējusi sieviešu reproduktīvo tiesību jautājumu savā filmā “Divas strīpiņas”, argumentēti un izsvērti pamatojusi nepieciešamību mazināt dzimumstereotipus, vairojot iekļaujošu un iejūtīgu attieksmi sabiedrībā.”

Ances Vilnītes veidotā Latvijas PEN balva
Ances Vilnītes veidotā Latvijas PEN balva

2021. gadā balvas fizisko veidolu veidojusi māksliniece Ance Vilnīte. Māksliniece atzīmēja: “Es vienmēr apbrīnoju pirmos pavasara ziedus, kas neatlaidīgi izspraucas no aukstās zemes, kad ārā ir vēl pavisam skarbi apstākļi tik trausliem ziediem. Un tomēr tie aug un pēc drūmās ziemas piepilda sirdis ar ļoti lielu prieku. Gluži tāpat iepriecina abi balvas laureāti un ikviens sabiedrības loceklis, kas rūpējas un iestājas par apspiesto un neaizsargāto.”

Latvijas PEN balva tiek piešķirta jau trešo gadu. Pretendentus PEN balvai izvirza Latvijas PEN biedri un par balvas ieguvēju nobalso ikgadējā Latvijas PEN kopsapulcē.

Latvijas PEN balvas ieguvēji tiek paziņoti 3. maijā – Pasaules preses brīvības dienā.

Valsts prezidents Egils Levits preses brīvības dienai veltītā uzrunā mudināja novērtēt vārda brīvību kā cilvēka personības un humānisma pamatu, ko mūsdienās apdraud ne vien autoritāri režīmi, bet arī anonīmi sociālo tīklu satura uzraugi un tehniski programmēti algoritmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti