Kultūras ziņas

Neapdzīvota ēka pārtop par mākslas darbu

Kultūras ziņas

Daudziņš. Plūdons un Upes dievs

Nacionālo operu turpmāk vadīs Egils Siliņš

Latvijas Nacionālo operu no rudens vadīs basbaritons Egils Siliņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) trim valdes locekļu amatiem par atbilstošākajiem atzīti bijušais operdziedātājs Egils Siliņš, bijušais Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš un līdzšinējā LNOB valdes locekle Inese Eglīte.

Starptautisko atzinību guvušo operdziedātāju, līdzšinējo mākslinieku aģentūras "Cademi Artists" Valladolidā (Spānija) direktora vietnieku Siliņu konkursa komisija atzinusi par piemērotāko starp pretendentiem uz LNOB valdes locekļa amatu mākslinieciskās kompetences jomā.

Bijušais KM valsts sekretārs un Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Voldiņš izvirzīts valdes locekļa amatam administratīvajā vadībā, savukārt līdzšinējā LNOB valdes locekle Eglīte atzīta par piemērotāko pretendenti valdes locekles amatam finanšu jomā.

Darba pienākumus jaunie valdes locekļi sāks pildīt, beidzoties līdzšinējo LNOB valdes locekļu pilnvaru termiņiem - 10. septembrī un 4. novembrī. Līdz septembrim darbu LNOB valdē turpinās Daina Markova, Inese Eglīte un Zigmars Liepiņš.

Latvijas Nacionālo operu no rudens vadīs basbaritons Egils Siliņš
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Par jauno Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētāju izraudzīts operdziedātājs un līdzšinējais mākslinieku aģentūras “Cademi Artists” Spānijā direktora vietnieks Egils Siliņš.

Operas jaunajā valdē strādās arī kādreizējais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš un darbu turpinās valdes locekle finanšu jautājumos Inese Eglīte. Viņi darbu operā sāks rudenī, kad noslēgsies līdzšinējās valdes pilnvaras. Līdzšinējais operas vadītājs Zigmars Liepiņš amatā bija divus trīs gadu termiņus un vairs nekandidēja. Jauno operas vadību no 41 kandidāta izraudzījās Kultūras ministrijas valsts sekretāres vadīta komisija, un valdes termiņš būs pieci gadi.

“Es ceru un esmu pārliecināts, ka mana 30 gadu pieredze, dziedot visos nozīmīgākajos opernamos un festivālos, palīdzēs veiksmīgi attīstīt un vēl labākai kļūt mūsu Nacionālajai operai un baletam; ka mani sakari, kas izveidojušies šajos ilgajos, intensīvajos gados, arī palīdzēs veidot gan viesizrāžu iespējas, gan kopprodukcijas, gan uzaicinot redzamākos, nozīmīgākos režisorus, gan cenšoties uzaicināt mūsu pašu Latvijas ārpasaulē dziedošos operas solistus, kuri, manuprāt, ne tik bieži uzstājas Latvijā,” teica Siliņš.

“Gan Latvijas, gan starptautiskā publika, kas attiecīgi būtu pievilināta braukt uz Latviju, varētu būt ļoti apmierināta, ka šie solisti šeit uzstāsies biežāk. Es pats esmu bijis otrā pusē kā solists un zinu, kādā veidā un cik laicīgi uzrunājot solistu un ieinteresējot viņu, var pierunāt dziedāt arī par mazu honorāru. Esmu ļoti apmierināts arī ar izvēlēto valdes sastāvu un novēlu mums visiem, lai mēs labi sadarbotos un opera kā intriga būtu Latvijas sabiedrībā, lai interese nemazinātos,” uzsvēra Siliņš.

Operdziedātājs Egils Siliņš ir viens no starptautiski pieprasītākajiem basbaritoniem vāgneristiem – starptautisku konkursu laureāts ar 30 gadu koncertdarbības pieredzi nozīmīgākajos pasaules opernamos un festivālos. Absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot operas solista kvalifikāciju.

E.Siliņš ir "Cademi Artists" mākslinieku aģentūras Valladolidā (Spānijā) direktora vietnieks, viesmākslinieka statusā koncertējis Ņujorkas Metropoles operas, Čikāgas "Liric", Vīnes Valsts operas un Vīnes Tautas operas, Milānas "La Scala", Parīzes "Grand" operā, Londonas "Covent Garden", Berlīnes Valsts, Minhenes, Hamburgas Valsts operu teātros, kā arī Bairētas, Lucernas, Bregences, Tangelvudas, Glundeboumes, Tokijas Nomori u.c. festivālos. E.Siliņš ir Trīs Zvaigžņu ordeņa virsnieks; 1996., 2002. un 2014. gadā ieguvis Lielās Mūzikas balvas. Pārvalda latviešu, vācu, angļu, krievu, spāņu, kā arī itāļu valodas.

S.Voldiņš vairāk nekā 3 gadus bijis KM valsts sekretārs, iepriekš arī KM valsts sekretāra vietnieks administratīvajos un investīciju jautājumos, kā arī KM valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis VSIA "Nacionālais teātris,” VSIA "Mihaila Čehova Rīgas krievu teātris,” VSIA „Rīgas cirks,” VSIA "Latvijas Koncerti” un a/s "Latvijas Kinostudija,” darba pieredzi ieguvis arī kā Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos. S.Voldiņš pārvalda latviešu, angļu, vācu un krievu valodas.

I. Eglīte ir LNOB valdes locekle kopš 2013. gada. Absolvējusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti kā angļu valodas filologs un ieguvusi MBA grādu uzņēmumu un iestāžu vadībā RTU Rīgas Biznesa skolā. I.Eglīte darbojusies vairāku ražošanas un pakalpojumu nozares līderu uzņēmumu (Latvijas Balzams, Valmieras piens u. c.) vadībā. Kopš 2001. gada I.Eglīte ir RTU Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja; no 2008. līdz 2010. gadam bijusi arī MBA programmas akadēmiskā direktore. Brīvi pārvalda latviešu, angļu, krievu un zviedru valodas.


LNOB valdes locekļu konkursa pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai profesionālā izglītība (izņemot 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību), vismaz 5 gadu darba pieredze, lai profesionāli pildītu valdes locekļa uzdevumus LNOB, brīvi pārvalda valsts valodu un vismaz 2 svešvalodas, zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši par mūzikas un skatuves mākslu, zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, stratēģiskās plānošanas prasmes, orientācija uz rezultātu sasniegšanu, labas darba organizācijas un vadības prasmes, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, kā arī sadarbības un komunikācijas prasmes.

Līdztekus citiem atlases dokumentiem LNOB valdes locekļu pretendentiem bija jāiesniedz un tika izvērtēts Latvijas Nacionālās operas un baleta turpmākās darbības attīstības piedāvājums, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi.

Iesniegtos pieteikumus valdes locekļu amatiem izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuras priekšsēdētāja ir KM valsts sekretāre Dace Vilsone, komisijas priekšsēdētājas vietniece - KM valsts sekretāres vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica, komisijas locekļi – VSIA “Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris” valdes locekle Indra Lūkina, Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks, Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs Vladislavs Vesperis, komisijas neatkarīgais eksperts – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis un novērotājs ar padomdevēja tiesībām – Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrības federācijas priekšsēdētājs Aldis Misēvičs. Nominācijas komisija pretendentu izvērtēšanā pieaicināja arī citus neatkarīgus ekspertus – Islandes Operas māksliniecisko direktori Steinunu Birnu Ragnarsdotiru (Steinunn Birna Ragnarsdόttir), kā arī SIA "Eiro personāls" vadītāju Evitu Mackeviču, kura veica pretendentu kompetenču izvērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti