Kultūras ziņas

Kāpēc vīrieši lasa mazāk?

Kultūras ziņas

"Splendid Palace" atsāk ekskluzīvus kinoseansus

Muzeji dīkstāvi pārcietuši veiksmīgi

Latvijas Muzeju biedrība: Visgrūtāk dīkstāvi bijis pārciest lielajiem muzejiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

18. maijā jau 43. gadu muzeji visā pasaulē atzīmē savus profesionālos svētkus – Starptautisko Muzeju dienu. Tai ik gadu Eiropā tiek pieskaņota arī Muzeju nakts, kam vajadzēja norisināties aizvadītās nedēļas nogalē, taču ārkārtējās situācijas un spēkā esošo pulcēšanās ierobežojumu dēļ tā nenotika. Kā atzīst Latvijas Muzeju biedrībā, visgrūtāk piespiedu dīkstāves laiku bijis pārciest lielajiem muzejiem, kuri spēj sevi ikdienā uzturēt un pelnīt ar ieejas biļetēm un pasākumiem.

Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde stāsta: “Ikviens no muzejiem cenšas atrast piemērotāko veidu, kur rast finansējumu, kā pielāgoties jaunajai krīzes situācijai. To mēs ļoti labi arī redzam pēc muzeju vēlmes atvērties pēc iespējas ātrāk.

Cik man ir zināms, vismaz esošajā situācijā nav tā, ka kāds muzejs grasītos atlaist darbiniekus vai vēl sliktāk, ka taisītos slēgties ciet.”

Šobrīd, ievērojot Kultūras ministrijas izstrādāto sanitāro protokolu, apmeklētājiem durvis vērusi gandrīz puse no Latvijas Muzeju biedrības 114 muzejiem. Muzeji ir teju pirmās kultūras iestādes Latvijā, kas atsāk strādāt ikdienā ar cerībām piesaistīt tieši vietējos tūristus.

Es domāju, ka muzeji spēj izpildīt sanitārā protokola drošības prasības. Protams, tas prasa papildu finanšu līdzekļus gan maskām, gan cimdiem, gan uzlīmju gatavošanai. Bet par spīti tam mēs esam saņēmuši komentārus no muzejiem, ka, lai arī tas ir dārgi, mēs izdarīsim visu, lai apmeklētājs saprot, ka viņš jūtas droši muzejā,” uzsver Zane Grīnvalde.

Krīzes laiks ieviesis korekcijas arī ikgadējās Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas izvērtēšanā un pasniegšanas grafikā.

Ir pārstrādāti balvas kritēriji un samazināts nomināciju skaits, bet balvas varētu pasniegt jūnija vidū.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti