Latvijas Banka aicina izzināt kultūrvēsturiskās vērtības monētās un balsot par gada monētu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atbalstot #paliecmājās un #Ēkultūra iniciatīvu, Latvijas Banka aicina izmantot šo laiku, lai virtuāli izzinātu kultūrvēsturiskās vērtības, kas iemūžinātas Latvijas monētās, kā arī balsot par sev tīkamāko 2019. gada monētu, medijus informē Latvijas Bankas preses dienesta pārstāvji.

Erudīcijas spēle "Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes" ļaus digitālajā vidē pārbaudīt savas zināšanas par 2019. gadā izlaistajām monētām un vērtībām, par kurām tās stāsta.

Iespējams virtuāli iepazīt 2019. gadā izlaisto kolekcijas monētu stāstus par Latvijai svarīgām tēmām – kultūru, vēsturi, dabu un cilvēkiem. Kolekcijas monēta "Kaķīša dzirnavas" mudina atcerēties un no jauna pārlasīt iemīļotākās literārās pasakas, arī Kārļa Skalbes literāros darbus. Neparastas formas sudraba monēta "Niklāvs Strunke" aicina doties vizuālās mākslas pasaulē un iepazīt Niklāva Strunkes mākslu un dzīvesstāstu. Divu autoru veidotā kolekcijas monēta "Meža veltes" stāsta par mūsu tradīcijām un dabas bagātībām, savukārt patriotiskā monēta "Brīvības cīņas (1918–1920)" nes izzinošu vēstījumu tiem, kuri interesējas par Latvijas vēsturi.

Latvijas Bankas “Youtube” kanālā pieejami arī citu kolekcijas monētu videostāsti, kuros var atrast gan mākslinieku sajūtas un pārdomas, veidojot monētas, gan viņu viedokli par tajās atspoguļotajām vērtībām.

Turpat iespēja uzzināt vairāk par tautumeitu uz mūsu naudas zīmēm:

Ja ir vēlme pašam mēģināt radīt mākslas darbu, pieejami arī monētu mākslinieku padomi zīmēšanā. Tos sniedz Olga Šilova, Juris Petraškevičs un Gunārs Krollis.

Savukārt, izvēloties sev tīkamāko monētu un nobalsojot par to portāla "Delfi" aptaujā "Latvijas gada monēta 2019", iespējams kādu no tām laimēt.

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti 2020. gada 14. aprīlī. Papildus sabiedrības balsojumam arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisija noteiks mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko 2019. gada monētu. Būs arī īpaša sabiedrības "Tilde" un Kultūras informācijas sistēmu centra balva.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par Latvijas gada monētu atzītas "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs", "Sudraba pieclatnieks", "Šūpuļa monēta", "Kurzemes baroks", "Pasaku monēta I. Pieci kaķi", "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", "Kalējs kala debesīs" un "Medus monēta".

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 35 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti