Latvijā «Tete-a-Tete» viesosies izcili ārzemju mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc nedēļas Rīgā sāksies vēl nebijis mākslas festivāls - „Tete-a-Tete 20 epizodes”, ko piedāvā mecenātu Teterevu fonds. Veselu mēnesi – no maija līdz jūnijam – Rīgā viesosies izcili ārzemju mākslinieki, kas lasīs lekcijas. Savos aroda noslēpumos dalīsies arī pasaulē labākie preses fotogrāfi. Meistarklasi rādīs džeza virtuozs Daniela Kramers. Skatītājiem daudzi pasākumi būs bez maksas.

„Ārkārtīgi interesants un Latvijā neredzēts noteikti būs Džerija Hausfātera lekcija kinoteātri “Splendid Palace” kopā ar filmas “Standing up” pirmizrādi. Viņš ir ... eksperts filmu zīmolu un mārketinga stratēģiju veidošanā Holivudas un Eiropas filmām,” stāsta “Tete-a-Tete 20 epizodēs” vadītāja Elīna Vikmane. „Tikpat interesanta varētu būt atklāšanas lekcija. Leha Majevska lekcija, izcils mākslinieks, kura personālizstādes ir bijušas Luvrā un kuras citādi te nekad nesastapt.”

Šis būs Latvijā pirmais privāti finansēts mākslas festivāls. Mākslinieku un kritiķu uzstāšanās un tiešraides apmaksās Borisa un Ināras Teterevu labdarības fonds, kas atbalsta un veicina kultūras un izglītību.

„Ar ko mūsu mākslas festivāls atšķirsies no citiem? Parasti skatītāji atnāk, apskata izstādi un aiziet, bet mēs izdarīsim tā, lai katrā performancē - vai tā būtu mākslas izstāde, kino vai koncerts, skatītāji varētu parunāties "Tete a tete", uzdot jautājumus, uzzināt par tendencēm glezniecībā, arhitektūrā, kinopasaulē,” norāda mecenāts Boriss Teterevs.

Rundāles pilī atklās restaurēto Hercoga kabinetu. Rīgas Krievu teātrī pirmo reizi iestudēta operete “Līgavaiņi.” Nacionālajā operā galā koncertu sniegs jaunie mākslinieki. Bet kulminācija būs pieminekļa atklāšana izcilajam baletdejotājam Mārim Liepam. To veido igauņu mākslinieki.

„Piemineklis ir skaists, moderns, iespaidīgs, tikko biju Tallinā skatījos kā izgatavo. Domāju, ka rīdzinieki, pie tā fotografēsies,” uzskata mākslas pazinēja Helēna Demakova. „Kad maketējām dabā pagājušā gada septembrī, bija no kartona izgriezta figūra, un jau tad gāja tūristi fotografēties.”

Ar mākslas programmu, norises vietām un laikiem var iepazīties vietnē www.teterevufonds.lv. Projektā “Teta-a-teta 20 epizodēs” piedalīsies arī Latvijas Televīzija. 11.maijā raidījumā „Teātris.zip” būs tiešraide no Liepājas teātra. LTV demonstrēs izrādi “Spēlē, spēlmani!”.

Mākslas programmas laikā bezmaksas lekcijas lasīs beļģu fotogrāfs Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren), Latviešu mākslas vēsturnieks, heraldikas, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurācijas speciālists Imants Lancmanis, viens no ievērojamākajiem teātra režisoriem Krievijā Kirils Serebreņņikovs (Kirill Serebrennikov), Zviedrijas laikraksta „Dagens Nyheter” fotogrāfs Pauls Hansens (Paul Hansen), fotožurnālists Jans Grarups (Jan Grarup), ievērojamais poļu mākslinieks, režisors, dzejnieks, Eiropas un Amerikas kinoakadēmiju biedrs Lehs Majevskis (Lech Majewski), viens no pieredzes bagātākajiem ekspertiem Holivudas kinofilmu zīmolu un marketinga veidošanā Džerijs R. Hausfaters (Jere R. Hausfater), divas spilgtas zvaigznes pie Baltijas laikmetīgās mākslas debesīm – Jans Tomiks (Jaan Toomik) un Jiri Ojavers (Jiri Ojaver), virtuozais Krievijas džeza pianists, Gustava Mālera Starptautiskas Eiropas prēmijas ieguvējs, Krievijas Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks Daniels Kramers (Daniel Kramer) un laikmetīgās mākslas kritiķe un kuratore, vairāku izstāžu, grāmatu, rakstu un lekciju kursu autore Helena Demakova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti