Latvijā pirmoreiz pasniegs Autora balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pasaules Grāmatu un autortiesību dienā, 23. aprīlī, autoru biedrība "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) pirmo reizi pasniegs Autora balvas.

Pirmās Autora balvas saņems tulkotāja Maima Grīnberga par Jāna Krosa romāna "Stūrgalvības hronika" tulkojumu no igauņu valodas, horeogrāfe Olga Žitluhina par horeogrāfija dejas izrādi "Ārā", scenogrāfs Andris Freibergs par mākslas izstādi "Andris Freibergs. Scenogrāfija" un komponists Vilnis Šmīdbergs par Koncertu alta saksofonam un orķestrim.

Atzīmējot savas biedrības pastāvēšanas divdesmit gadus, ar šo balvu autori cildina kolēģu izcilos darbus, kas publiskoti laika posmā no 2012. gada marta līdz 2014. gada februārim un iedvesmojuši vai provocējuši citus autorus ar savu novatorismu un profesionalitāti. Autoru biedrības padome balvas saņēmējus izvēlējās no Latvijas autoru un autoru radošo apvienību un savienību izvirzītajām vairāk nekā 40 kandidatūrām.

Autora balvas mērķis ir uzturēt Latvijas kultūras radītāju savstarpējās koleģiālās solidaritātes garu, atzīmēt autoru izcilus sasniegumus jebkurā darbu veidā un žanrā, stiprināt intelektuālā darba veicēju pašapziņu un pievērst uzmanību autoru organizācijai, kas nodrošina autoru mantisko tiesību īstenošanu Latvijā.

Autora balvā sazīmējama laiva vai augošs mēness, kurā sākas vai beidzas kāpnes - tas ir koktēlnieka Jāņa Straupes un metālmākslinieka Arvīda Endziņa veikums. Par balvas ideju un māksliniecisko iemiesojumu dzejniece Inese Zandere saka: "Autora balva ir dzimusi no cieņas pret radīšanas mistēriju. Vai tajā attēlotās kāpnes ved augšup, nezināmajā, vai nāk lejup, tur, nezināmajā, sākušās? Autora radošajam garam vienlīdz pazīstami ir abi virzieni. Šūpīgā mēness laiva, kurā šīs kāpnes balstās, varbūt ir iracionāls sapnis, tāla nojausma, inspirācija, iecere, kuru tomēr jāprot noturēt racionālā līdzsvarā, lai tā īstenotos."

Autora balvas laureāti saņems arī 1111 eiro, kas svinīgo Autoru pusdienu un balvu pasniegšanas laikā tiks ieskaitīti katra laureāta bankas kontā kā simbolisks atbalsts jaunu kvalitatīvu darbu tapšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti