Latvijā atgriezīsies vairāk nekā 450 nelikumīgi izvestas senlietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jūlijā izcelsmes valstī tiks nogādātas no Latvijas nelikumīgi izvestās senlietas – tās atgūtas ar Norvēģijas valstisku atbalstu, informēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP), apliecinot, ka tik vērienīga senlietu atgūšana notiek pirmo reizi. Latvijā atgriezīsies kopumā 493 senas monētas un citi arheoloģiski priekšmeti.

Šī gada 23. jūnijā Norvēģijas Kultūras ministrija sadarbībā ar Kultūrvēstures muzeju rīkoja svinīgu pasākumu – tā laikā Latvijai un vēl astoņām valstīm tika atgriezti no tām nelegāli izvesti kultūras priekšmeti, pamatojoties uz UNESCO 1970. gada konvenciju.

Atklājot pasākumu, Norvēģijas kultūras ministrs Abids Radža (Abid Raja) un Norvēģijas Kultūrvēstures muzeja direktors Hokons Glorstāds (Håkon Glørstad) uzsvēra, ka

saskaņā ar Norvēģijas Kultūras mantojuma likumu Norvēģijā ir aizliegts nelegāli ievest kultūras priekšmetus no valstīm, kuras ir pievienojušās UNESCO 1970. gada konvencijai.

Tāpēc Norvēģijas valdība uz pasākumu tika aicinājusi ASV, Bulgārijas, Itālijas, Kipras, Latvijas, Slovākijas, Spānijas, Ukrainas, Vācijas valstu vēstniekus, lai izpildītu savas starptautiskās saistības un atgrieztu vairāk nekā 600 Norvēģijā nelegāli ievestu kultūras priekšmetu.

Norvēģijas kultūras ministrs Abids Radžs un Latvijas vēstniece Norvēģijā Judīte Dobele
Norvēģijas kultūras ministrs Abids Radžs un Latvijas vēstniece Norvēģijā Judīte Dobele

Kā norādīja NKMP, 2018. gadā Norvēģijā tika uzsākta izmeklēšana par tirdzniecībā konstatētiem 493 nelegālas izcelsmes arheoloģiskajiem priekšmetiem no Latvijas, tai skaitā 15.–17. gadsimta monētām un dažādām rotaslietām. Izmeklēšanas gaitā Norvēģijas institūcijas sadarbojās ar Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, lai identificētu un izpētītu konfiscētos priekšmetus. Tika konstatēts, ka izņemtie priekšmeti raksturīgi Austrumbaltijas reģionam un no Latvijas Norvēģijā ir ievesti nelegāli.

Norvēģijas puse pieņēma lēmumu tos atgriezt Latvijai, un senlietas tiks nodotas glabāšanai Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam.

UNESCO 1970. gada konvencija par kultūras vērtību nelikumīgas ievešanas, eksportēšanas un īpašumtiesību nodošanas aizliegšanu un novēršanu ir starptautisks līgums, kuru ratificējušas 140 valstis. Starptautiskais līgums cīņai pret kultūras priekšmetu nelegālu tirdzniecību tika parakstīts 1970. gada 14. novembrī un stājās spēkā 1972. gada 24. aprīlī. Konvencijas būtība ir starpvalstu sadarbības stiprināšana, lai izcelsmes valstīs atgrieztu nelikumīgi izvestus kultūras priekšmetus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti