Dienas ziņas

Romu integrācija sabiedrībā dod rezultātus

Dienas ziņas

Beidzies konkurss "Zviedrijas biznesa gada balva"

Latvijā aizvadīta Unesco nedēļa

Latvijā aizvadīta UNESCO nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija jeb UNESCO šogad atzīmē savu 70 gadu pastāvēšanas gadskārtu. Ar dažādiem pasākumiem tā noritēja arī Latvijā. Aizvadīta UNESCO nedēļa ar vairāk nekā 100 pasākumiem visā Latvijā, viens no tiem - konference Kuldīgā. Latvija ir šīs organizācijas dalībvalsts kopš 1991.gada. Šo gadu laikā  izdevies ne tikai vairākus objektus iekļaut starptautiskajā sarakstā, bet arī izveidot plašu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas tīklu.

Ļaut cilvēkiem pašiem apzināties savas kultūrvēsturiskās bagātības, par tām rūpēties pašiem un tad pastāstīt citiem, lai tās aizsargātu – tas ir viens no galvenajiem UNESCO uzdevumiem. No Latvijas dažādās nominācijās starptautiski atzīti ir Rīgas vēsturiskais centrs, Strūves ģeodēziskais loks, Dziesmu svētki, Suitu kultūrtelpa, Dainu skapis, Baltijas ceļš, Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Darbs pie kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas ir daudz plašāks, nekā tikai iekļaušana kādā sarakstā. Tās ir ikgadējas UNESCO nedēļas, tāpat izveidoti sadarbības tīkli, piemēram, bibliotēkas rūpējas par vietējo cilvēku stāstu saglabāšanu,  muzeji par dažādiem vēsturiski svarīgiem dokumentiem,  bet 20 skolas Latvijā ir UNESCO asociētās skolas. Viena no tām – Kuldīgas tehnikums, kas atrodas vēsturiskajā Baltijas skolotāju semināra ēkā.

Šobrīd UNESCO Nacionālajā sarakstā ir astoņi objekti, kas vēl tiek pilnveidoti, lai kļūtu starptautiski atzīti. Viena no tiem ir Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā, tāpat arī Grobiņas arheoloģiskais ansamblis kā vikingu laika vieta. Šo objektu pārstāvji atzīst, ka gatavošanās process uz starptautisku atzinību ir ieguvums pašiem.

Šobrīd UNESCO apvieno 195 valstis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti