Latviešu valodas diktāta rakstīšanā piedalījušies 2054 cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektajā pasaules diktātā latviešu valodā, kas norisinājās 9. novembrī, tiešsaistē un klātienē kopā piedalījās 2054 dalībnieki, kas ir par 25% vairāk nekā pērn. Kā intervijā Latvijas Radio atklāja aktieris Vilis Daudziņš, vienā no diktāta lasījumiem viņš izlaidis vārdu "rasa".

Klātienē 11 Latvijas pilsētās diktātu rakstīja 819 cilvēki – Rīgā (453), Liepājā (78), Rēzeknē (61), Jēkabpilī (46), Valmierā (41), Jelgavā (29), Daugavpilī (29), Ventspilī (26), Cēsīs (24), Ikšķilē (18) un Bauskā (14), savukārt interneta vietnē "Raksti.org" tika iesniegti 1235 darbi no 27 valstīm.

Tiešsaistes dalībnieku vairākums bija no Latvijas (1089), pārējie bija no Vācijas un Lielbritānijas (katrā pa 29), Beļģijas (10), Norvēģijas un Nīderlandes (katrā pa 9), Spānijas (7), Zviedrijas un Īrijas (katrā pa 6), Polijas, Luksemburgas, Lietuvas, Somijas, Itālijas un ASV (katrā pa 4), Austrālijas, Portugāles, Igaunijas, Horvātijas un Čehijas (katrā pa 2), Afganistānas, Taivānas, Francijas, Baltkrievijas, Islandes, Izraēlas un Dānijas (katrā pa 1).

Reportāža no latviešu valodas diktāta rakstīšanas pasākuma Nacionālajā bibliotēkā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 9. novembrī gandrīz 400 cilvēku asināja savu prātu, rakstot latviešu valodas diktātu. Latvijas Radio noskaidroja, ka šogad ir lielāka rakstītgribētāju aktivitāte nekā iepriekš. Jaunākai dalībniecei ir astoņi gadi, bet vecākajam - 86.

Latvijas Radio novēroja, ka liela daļa no diktāta rakstītājiem bija sievietes. Organizatori apliecināja, ka sievietes diktāta rakstīšanā piedalās naskāk, un no visiem dalībniekiem daiļā dzimuma pārstāves ir vairāk nekā 80%.

Pēc diktāta nolasīšanas aktieris Vilis Daudziņš atzina, ka viņam uzticēta milzīga atbildība. Daudziņš atklāj - esot pamanījis, ka vienu vārdu diktātā izlaidis. Tas esot bijis vārds "rasa".

Vilis Daudziņš par latviešu valodas diktāta teksta lasīšanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau vēstīts, ka rakstīt diktātu klātienē varēja kādā no desmit Latvijas pilsētām - Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Jelgavā, Bauskā, Rīgā. Rakstīt diktātu tiešsaistē varēja vietnē “Raksti.org” bez iepriekšējas reģistrācijas.

Šogad pirmo reizi diktāta vēsturē tas tika translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo" - interesenti varēja pierakstīt diktātu, klausoties radio, un vēlāk salīdzināt savu veikumu ar pareizo variantu vietnē “Raksti.org”.

Piektajā jubilejas gadā diktātam pievienojās Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā.  

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisinās visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi, ja persona nevēlas norādīt savu vārdu.

Ap 300 vārdu garā diktāta teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača, kā arī Latviešu valodas aģentūra.

Diktāts ar virsrakstu "Sēņu diktāts" ir veiksmīgs sēņošanas, interpunkcijas un ortogrāfijas apvienojums.  

Labojot diktātu, atzīmes netiek liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents var novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no Jāņa Rozes grāmatnīcas, savukārt Jaunais Rīgas teātris labākajiem rakstītājiem no Rīgas dāvinās biļetes uz teātra izrādēm.

Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu var iepazīties attiecīgajās norises vietās mēnesi pēc pasākuma, savukārt tie, kuri uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pastā 9. decembrī.

IV pasaules diktātā latviešu valodā, kas norisinājās 2018. gada 3. novembrī, tiešsaistē un klātienē kopā piedalījās 1648 interesenti. 2017. gadā III pasaules diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē visā pasaulē rakstījuši 935 dalībnieki, 2016. gadā - 789 dalībnieki, 2015. gadā - 920 dalībnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti