Latgaliešu rakstu valodas diktātā šogad skanēs fragments no vēl nepublicēta Ilzes Spergas stāsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 27. novembrī, pievēršot uzmanību sabiedrības rakstītprasmei latgaliski, notiks jau piektais pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā. Tas skanēs radio raidījumā “Kolnasāta” sestdienas vakarā pulksten 18.15 Latvijas Radio 1 ēterā, kā arī video formātā būs skatāms sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv un sociālajos tīklos. Diktātu organizē biedrība “LgSC”, Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales studija. Šī gada diktātā aktrise Inga Misāne-Grasberga lasīs fragmentu no Ilzes Spergas vēl nepublicētā stāsta “Seiki kūceni zīdēja”.

Novembra pēdējā sestdiena šogad ir diena, kad notiek Pasaules diktāts latviešu valodā, bet, lai aktualizētu arī latviešu valodas vēsturiskā paveida – latgaliešu rakstu valodas – lietojumu un pievērstu sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski, jau piekto reizi notiks arī diktāts latgaliešu rakstu valodā. Vienā dienā interesentiem ir iespēja pārbaudīt zināšanas abās latviešu valodas rakstu tradīcijās. Ideja par diktātu radās 2017. gadā toreizējai portāla lakuga.lv redaktorei Vinetai Vilcānei. No šī gada septembra pirmo reizi mērķtiecīgi latgaliešu rakstu valoda kā pilotprojekts tiek mācīta septiņpadsmit Latgales skolās. Pirms tam latgaliešu rakstu valodu skolās bija iespēja mācīties atsevišķās fakultatīvajās stundās, bet pieaugušajiem vien kādos dažādu organizāciju rīkotos neregulāros kursos vai semināros.

Portāla lakuga.lv vadītāja Edīte Husare saka: “Ņemot vērā to, ka vienotas latgaliešu rakstu valodas normas ir jau no 20. gadsimta sākuma, un vērtējot, ko redzam publiskajā vidē, sabiedrības rakstītprasme latgaliski ir salīdzinoši zemā līmenī. Skaidrojums atrodams tajā, ka skolās latgaliešu rakstu valoda līdz šim gadam nav mācīta jau vairāk nekā 80 gadus – katram gribētājam rakstīt latgaliski tas pamatā jādara pašmācības ceļā. Tādēļ arī portālā lakuga.lv regulāri mēģinām izglītot un stāstīt par latgaliešu rakstu valodas jautājumiem. Līdz ar diktātu gribam aicināt pievērst uzmanību tam, ka arī latgaliešu rakstu valodai ir savas normas un rakstības noteikumi.”

Piektais pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā skanēs sestdienas, 27. novembra, vakarā pulksten 18.15 latgaliskajā raidījumā “Kolnasāta” Latvijas Radio 1 ēterā, kā arī video formātā būs noskatāms sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un latgalīšu kulturys ziņu portalā lakuga.lv, tāpat ari Latvijas Radio Latgales studijas un portāla lakuga.lv sociālo tīklu profilos. Diktāta teksts, ko lasīs aktrise Inga Misāne-Grasberga, pēc diktāta noslēguma pārbaudei būs pieejams lakuga.lv un lsm.lv. Vēlāk portālā lakguga.lv varēs izlasīt visu līdz šim nepublicēto literātes Ilzes Spergas stāstu “Seiki kūceni zīdēja”, kura fragments ir šīs reizes diktāta saturs. Diktāta teksts sagatavots, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu pareizrakstības noteikumus.

Lai popularizētu rakstīšanu latgaliski, no 23. līdz 27. novembrim diktāta rīkotāji arī aicina socialājos tīklos publicēt bildes vai video, pievienojot tēmturus #rokstulatgaliski un #latgaliski, ar kaut kur publiskajā vidē redzamiem uzrakstiem latgaliski, to, kā pats raksta latgaliski ikdienā, vai to, kā tiek rakstīts diktāts latgaliski.

Šī gada diktāts simboliski būs kā vēstnesis drīzumā gaidāmajiem pirmajiem radio lasījumiem latgaliski, kuros no 7. līdz 11. decembrim Latvijas Radio ēterā skanēs seši Ilzes Spergas stāstu krājuma “Dzeiveiba” stāsti.

Mediju “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” uztur un darbību nodrošina biedrība “LgSC”, kura jau vairāk nekā 15 gadus īsteno dažādus ar latgaliešu valodas saglabāšanu, attīstīšanu un popularizēšanu saistītus projektus. Portāls lakuga.lv darbību sāka 2007. gadā, tas vēl arvien ir vienīgais medijs pasaulē, kas ikdienā vēstī par latgaliskās kultūrtelpas notikumiem un kura saturs tiek gatavots tikai latgaliešu rakstu valodā.

Latgaliskais raidījums “Kolnasāta” jau no 2012. gada katru sestdienu izskan Latvijas Radio 1. programmā. Raidījumu veido Latvijas Radio Latgales studija, un tajā klausāmas gan sarunas un intervijas, gan izglītojošas rubrikas par latgaliešu valodu, Latgales kultūrvēstures procesiem un notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti