Kultūras rondo

Ceļā pie Aleksandra Čaka. 6. stāsts. Arī Čaka sieva rakstīja dzeju

Kultūras rondo

Ceļā pie Aleksandra Čaka. 7. stāsts. Saimnieciskais dzejnieks

Iespaidi pēc latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2020" pasniegšanas

Latgaliešu kultūrā aizvadītais gads bijis vērienīgs – iespaidi pēc «Boņuka» ceremonijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

6. martā svinīgā ceremonijā godināti latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” ieguvēji, starp tiem arī mūža balvas saņēmējs Voldemārs Voguls. Neskatoties uz pandēmiju, latgaliešu kultūrā šis gads bijis vērienīgs. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, šogad laureātu vidū vairāk mūzikas notikumu. Kā atzīmē žūrijas pārstāve Renāte Lazdiņa, "Boņuks" pierāda, cik latgaliskais var būt dažāds un interesants arī citiem Latvijā.

Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāte Lazdiņa šogad ne tikai vēroja gada balvas “Boņuks” pasniegšanas ceremoniju, bet arī bija daļa no plašās žūrijas komandas. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” Lazdiņa dalās iespaidos pēc ceremonijas:

“Tā vienmēr ir īpaša ceremonija, jo tā ir satikšanās latgaliešu kultūras aktīvistiem un neliela savstarpēja padižošanās par to, kas gadā laikā paveikts.

Šogad, protams, nebija iespējams satikties klātienē, bet bija ļoti liels prieks, ka ceremoniju varēja vērot Latvijas Televīzijā un savā veidā virtuāli satikties. Pati ceremonija bija pat divreiz īsāka, jo parasti tās ir četras stundas un vēl sarunas pēc pasākuma.”

Lai gan varētu domāt, ka šī pandēmijas gada laikā kultūras dzīvē nenotiek teju nekas, Renāte Lazdiņa apliecina pretējo:

“Latgaliešu kultūrā šis gads bijis ļoti vērienīgs. “Boņukam” tika iesniegti 112 dažādi notikumi, personības, projekti multimediālas aktivitātes, mūzikas grupu izdoti albumi u.c.”

Lazdiņa arī novērojusi kādu tendenci, proti, ja pirms gada īpaši izcēlās latgaliešu literatūra, tad šogad uzsvars pārcēlies uz mūziku – balvas piešķirtas par dažādiem mūzikas notikumiem, albumiem. 

Renāte Lazdiņa ir pārliecināta, ka latgaliešu kultūra iet gan dziļumā, gan plašumā: “Šobrīd kultūras gada balva “Boņuks” pierāda to, cik latgaliskais var būt dažāds, cik tas var būt interesants arī citiem Latvijā. [..] Tā nav viena lokāla balva.

Tā ir balva, kas parāda, ka patiesi latgaliešu kultūra ir integrēta Latvijas kultūrā un ir ļoti nozīmīga.”

Šogad pirmo reizi par publikas simpātijas balvu “Žyks” varēja balsot portālā LSM.lv – balsojumā uzvarēja folkloras kopa “Upīte”.

Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja un balvas "Boņuks 2020" žūrijas pārstāve izsaka cerību, ka nākošajā gadā balvas pasniegšanas ceremonija atkal varēs norisināties klātienē. 

Ar latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2020“ laureātu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti