Latgales kultūras programmā šogad atbalstīti 68 projekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgales kultūras programmā šogad atbalstīti 68 projekti par kopējo summu vairāk nekā 153 000 eiro. Konkurss tiek realizēts jau vairākus gadus ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un "Latvijas Valsts mežu" finansiālu atbalstu, lai saglabātu Latgales kultūrvides daudzveidību, stiprinātu un attīstītu latgaliešu valodu un identitāti.

Latgales kultūras programmā šogad atbalstīti 68 projekti
00:00 / 05:05
Lejuplādēt
Latgales kultūras programmā kopumā šogad tika saņemti 126 projektu pieteikumi, tos izvērtējot, ekspertu komisija finansējumu piešķīra 68.

 

Viens no projektiem, kas Latgales kultūras programmā tika atbalstīts, būs jaunas latgaliešu valodas mācību grāmatas izveide "Latgaliešu valoda iesācējiem"/"Latgalīšu volūda suociejim", grāmatas izdošanai piešķirti tuvu pie 7000 eiro.

Tās idejas autors ir kultūrtelpas "Valodu māja" viens no dibinātājiem Snorre Karkonens-Svensons.

"Ideja par šo grāmatu man jau radās pirms daudziem gadiem, tas ir saistīts ar manu interesi par latgaliešu literāro valodu, mani tas sāka fascinēt pirms divdesmit pieciem gadiem. 1994.gadā es atbraucu uz Latviju, kā apmaiņas skolēns, un arī brīnījos, ka arī Latvijā ir divu rakstu valodu tradīcija, tāpat kā Norvēģijā, no kurienes es esmu cēlies," stāstīja Karkonens-Svensons.

Grāmatai būs divi autori: Snorre Karkonens-Svensons un Māra Mortuzāne– Muravska, kura pagājušā gada rudenī "Valodu mājā" vadīja latgaliešu valodas apmācības kursus tiem, kuriem latgaliešu valoda nav dzimtā. Valodas redaktore būs Maruta Latkovska, recenzente Ilze Sperga.

"Esmu saskāries ar to, ka ir ļoti daudz garlaicīgu mācību grāmatu, un mēs gribētu, lai šī grāmata ir vizuāli patīkama un interesanta, ar humoru un interesantiem tekstiem," stāstīja Karkonens-Svensons.

Grāmata palīdzēs ne tik daudz, lai apgūtu gramatiku, bet būs kā palīgs, lai mācītos praktisku valodas lietojumu. Tā būs domāta arī tiem, kuri neprot latviešu valodu, jo skaidrojumi tajā būs arī angļu un krievu valodā, stāstīja Karkonens-Svensons.

"Mēs vēlamies veicināt latgaliešu literārās valodas apguvi un lietošanu vairāku iemeslu dēļ. Protams, tā ir latviešu kultūras bagātība un ir arī svarīgi veicināt tās apguvi, lai valodu saglabātu. Man liekas, ka katram latvietim vajadzētu saprast latgaliešu valodu, jo tā ir daļa no latviešu valodas, un varbūt ne tikai noskatīties kādu filmu latgaliešu valodā, bet varbūt arī izlasīt kādu grāmatu. Un šī grāmata ir domāta, kā ievads latgaliešu literārajā valodā," teica Karkonens-Svensons.

Savukārt no Latgales kultūras programmas biedrībai latgaliešu mūzikas grupa "Bez PVN" piešķirti 2000 eiro, viņi apņēmušies veidot "youtube" kanālu, kurā būs izklaides un kultūras saturs latgaliešu valodā. 

"Sapratām, ka tas, kā trūkst šajā kultūras vidē, droši vien ir kaut kāds mūsdienīgs saturs video formātā, kas visur citur pasaulē ir, bet ne tikai Latgalē, bet Latvijā tā ir ļoti maz, es nezinu, kāpēc tas tā ir," atzina grupas "Bez PVN" dalībnieks Guntis Rasims.

Tiks veidota sērija ar video materiāliem, idejas ir vairākas, tomēr to, kādi būs šie video, Rasims pagaidām daudz neatklāj. "Nedaudz ar humora, tāpat pazīstamu cilvēku iekļaušana dažādās nestandarta situācijās, vispār valodu apspēlēšana. Negribas atklāt, pašiem interesanti, kas no tā visa sanāks."

Starp projektiem, kas ieguvuši finansējumu, ir vairākas grāmatas, izdevumi, aktivitātes, kas var tikt īstenotas, neskatoties uz dažādiem ierobežojumiem. Bija arī tādi projektu pieteikumi, kuri tika atsaukti, jo šobrīd tie nevar tikt īstenoti, kā, piemēram, Latgales dziesmu svētki Daugavpilī. Taču starp atbalstītajiem projektiem ir arī pasākumi, kā, Mākslas Pikniks Lūznavas muižā un latgaliešu mūzikas festivāls "Muzykys Skrytuļs" un vēl citi. Taču, kā stāstīja Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs, tiks vēl vērtēts, vai atbalstītie pasākumi varēs notikt.

"Vēl atsevišķi pirms projektu realizācijas, nepārskaitām uzreiz finansējumu, bet pirms projektu realizācijas. Viņiem jāsagatavo aktivitāšu grafiks, aprakstot, kuros laikos tie pasākumi notiks un kādā veidā tiks ievēroti Ministru kabineta uzliktie publisko pasākumu norises ierobežojumi uz to brīdi," norādīja Bozovičs.

Šogad Latgales kultūras programmā 68 atbalstīto projektu idejām jābūt īstenotām līdz šā gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti