Dienas ziņas

IZVEIDO VESELĪBAS GRUPU VENTSPILĪ

Dienas ziņas

Ēku pārbaudes -- tikai vizuāla apskate

Latgales kultūras nedēļai Rīgā -- 55

Latgales kultūras nedēļai Rīgā – 55

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai atzīmētu nu jau 55. gadadienu, kopš Rīgā notika Latgales kultūras nedēļa, Rēzeknē atkal pulcējās Latgales kultūras darbinieki.

Latgalē tradīcijas stiprinātas gadu gadiem. Viens no svarīgiem faktiem ir Latgales kultūras nedēļas Rīgā atcere. 1958.gada decembrī galvaspilsētā pulcējās ap 800 dalībnieku no Latgales koriem, etnogrāfiskajiem kolektīviem, kā arī literāti un mākslinieki. Taču drīz vien pēc krāšņās kultūras parādes, toreizējās kompartijas ideoloģijas atbalstīts, neoficiāli sākās otrais latgaliešu drukas aizliegums, kas turpinājās līdz pat atmodai.

Vecā kinožurnāla kadri, zvaigžņu segas no tā laika tautas mākslas darinājumu izstādes, aculiecinieku stāstījumi, -  tās bija spilgtas liecības no vēsturiskās Latgales kultūras nedēļas Rīgā. Tā bija kultūras dzirksts, kas iekurināja latgaliešu kultūras aktivitātes arī nākamajos gadu desmitos.

„Tas deva impulsu nākošam radošam darbam. Pēc tam attīstījās kori, vokālie ansambļi un tanī laikā kultūras nedēļas ietvaros uzstājās Rēzeknes mūzikas vidusskolas akordeonistu orķestris un arī pašreiz mūzikas vidusskolā ir akordeonistu orķestris," stāsta 1958.gada Latgales kultūras nedēļas dalībnieks Pēteris Keišs.

Savukārt 1958.gada Latgales kultūras nedēļas dalībnieks Jānis Streičs atceras lielu, priecīgu saviļņojumu visā Latgalē.

Jums jau grūti iedomāties, neziniet to atmosfēru, kāda valdīja. Nesen bija beigušies Staļina laiki, sākās Hruščova atkusnis. Tas bija kā svaigs vējš sasmakušā istabā kad attaisa vēdlodziņu," norāda Streičs.

Diemžēl pēc tolaik drosmīgās uzdrošināšanās rādīt savu mākslu Rīgā, sekoja pret kultūras darbiniekiem vērstas represijas, drīz vien tika slēgts Daugavpils muzikāli dramatiskais teātris, tiek aizliegti periodiskie izdevumi  latgaliešu valodā.

Šie cilvēki un viņu doma bija, ka viņi sociālismam piedos cilvēcisku seju. Protams, tagad zinām, ka viņi naivi domāja, tas nenotika, paši viņi tika nosodīti. 1959.gadā iznāca pēdējais latgaliešu kalendārs, bet cilvēki, kas vadīja šo darbu, tika izsūtīti," atgādina Pēteris Keišs.

Gan vēsturisko notikumu aculiecinieki, gan mūsdienu jaunieši šodien izjūt latgaliešu vienotības garu Latvijā. Koncertā Rēzeknes kultūras namā piedalījās labākie baznīcu kori, - simboliski, jo pirms 55 gadiem šādu kolektīvu publiska uzstāšanāa būtu neiedomājama.

Latgaliešu kultūras nedēļa arī šogad aicināja uz mākslas, mūzikas, teātra un arī tradicionālā ēdiena nobaudīšanu, tādā veidā piedāvājot viesiem izjust gan pagātnes, gan mūsdienu Latgales kultūras garšu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti