Langa: Saruna par kolaborāciju – iespēja zināt un saprast vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kolaborācijas jautājums nav bijis publiskajā diskursā, Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" telefonasarunā atzina dzejniece un publiciste Liāna Langa, uzsverot, ka "nekādā gadījumā nevajag uztvert sarunu par kolaborāciju vai pat lustrāciju kā sodu, bet pilnīgi noteikti tā ir uztverama kā iespēja zināt un saprast vairāk".

Rīgas mākslas telpā 31.jūlijā plkst. 17 izstādes "Uz viļņa. Latvijas un Sibīrijas aktuālā māksla" ietvaros notiks "Virtuves saruna". Sarunas temats – kolaboracionisms padomju varas periodā.

"Mēs uzskatījām kopā ar kuratori, mākslas zinātnieci Ievu Kalniņu un arī šīs sarunas iniciatori, vēsturnieci un literāti Rudīti Kalpiņu, ka padomju perioda izvērtēšanai un arī pagātnes pārvarēšanai šis jautājums ir bijis baltais plankums," stāsta Liāna Langa. "Nekas netiek atrisināts, ja par lietām nerunā. Izvairīšanās no kaut kādām tēmām nav pareizs risinājums, tas nav veselīgs."

Langa piekrīt apgalvojumam, ka neizrunātas ir daudzas lietas. Kā piemēru dzejniece min to, ka Valsts drošības komitejas (VDK) arhīva pētniecības jautājumā Latvija krietni atpaliek no citām Baltijas un bijušajām Varšavas pakta valstīm.

Arī kolaborācijas jautājums nav bijis publiskajā diskursā," atzīst dzejniece, uzsverot, "nekādā gadījumā nevajag uztvert sarunu par kolaborāciju vai pat lustrāciju kā sodu, bet pilnīgi noteikti tā ir jāuztver kā iespēja zināt un saprast vairāk."

"Virtuves sarunā" piedalīsies augsta līmeņa eksperti - Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Egils Levits, vēsturnieks, Latvijas Valsts arhīva Dokumentu aprakstīšanas daļas galvenais arhīvists Ainārs Bambals, kultūras socioloģe, Latvijas Universitātes vadošā pētniece Dagmāra Beitnere-Le Galla, vēsturnieks, Okupācijas muzeja direktora vietnieks Ritvars Jansons, māksliniece, bijusī disidente Helēna Celmiņa, dziesminieks un bijušais disidents Valdis Atāls, vēsturniece un mākslas zinātniece Ieva Kalniņa un dzejnieks un publicists Jānis Vādons. Sarunu vadīs Liāna Langa un Rudīte Kalpiņa.

"Šis ir tikai pats sarunu sākums. Mēs ceram, ka šo sarunu turpināsim arī nākotnē. Domāju, ka šajās divās stundās eksperti iezīmēs galvenās vadlīnijas turpmākai sarunai," saka Langa, piebilstot, ka vispirms ir jānoskaidro, vai vispār varam runāt par kolaborāciju, ja okupācija ilga 50 gadus, un ko šīs vārds nozīmē Latvijas kontekstā, tapēc sarunai nebūs jautājumu-atbilžu pasākuma forma, bet tā būs "ekspertu publiska refleksija". Tomēr publika ir laipni aicināta apmeklēt sarunu, kas tiks filmēta, bet pēc tam to varēs noskatīties internetā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti