Kultūras ziņas

Uzņem filmu par Austroungārijas imperatori

Kultūras ziņas

Arņa Medņa "Noslēpumainie viduslaiki"

Sarunu festivāls "Lampa" izsludina programmu

«Lampas» programmā šogad – no robotiem un suņiem līdz pasaules galam un laimīgai dzīvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sarunu festivāls “Lampa” ar virstēmu “cieņa” šogad notiks 20. un 21. augustā, un tā programmā gaidāmi vairāk nekā 200 pasākumi par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām: gan praktiskām, gan filozofiskām, globālām un Latvijai specifiskām, informēja organizatori. Norisēm būs iespējams pievienoties klātienē Cēsu pilsētvidē vai tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāls kā vienmēr būs pieejams bez maksas.

“Cienīt otra atšķirību vai sabiedrības dažādību ne vienmēr ir viegli. Ir grūti cienīt cilvēku, kuram ir atšķirīgas vērtības, kurš dzīvo citā “burbulī” un informatīvajā telpā. Taču, atsakoties ieklausīties un cenšoties uztiept sarunu biedram savu vienīgo “pareizo” viedokli, mēs ne tikai zaudējam iespēju uzzināt ko jaunu un palūkoties aiz sava apvāršņa, bet arī atsakāmies no sarunas un uzsākam cīņu, kur cieņai nereti vairs nav vietas. Tāpēc “Lampa” šogad aicina runāt par sarežģītām tēmām – arī to, kas ikdienā liek justies neērti, atrast tēmas, par kurām iepriekš neesam domājuši, un izvērtēt, cik cieņpilni spējam pieņemt dažādo un atšķirīgo, lai kopā veidotu labāku sabiedrību,” uzsvēra festivāla “Lampa” direktore Ieva Morica.

Tāpat kā katru gadu, arī šoreiz “Lampa” piedāvās visdažādākās pasākumu tēmas un formātus.

Līdzās tādiem ik gadu gaidītiem notikumiem kā “Politiķu disko” un tradicionālais “Politiķu cepiens” festivālā būs vairāk nekā 200 notikumi, ko piedzīvot klātienē vai attālināti. 

Daudzas sarunas būs veltītas cilvēku labklājības emocionālajiem un mentālajiem aspektiem, skarot neērtas, mulsinošas un grūtas tēmas un jautājot, vai laimīga dzīve ir iespējama visiem. Programmā – arī ģimenes harmonijai būtisks tēmu loks no dzemdībām un vīrieša lomas ģimenē līdz menopauzei un novecošanai jaunības kulta laikmetā. “Lampa” arī izaicinās meklēt atbildes, vai būt lūzerim, ļauties downshifting jeb apzinātai materiālā dzīves līmeņa pazemināšanai mentālās labsajūtas vārdā un nekaunēties par neatbilstību sociālo tīklu “normālajam” ir ok.

LGBT un viņu draugu kopiena aicina uz sarunām par likumdošanu, propagandu, reliģiju, ģimeni, mentālo veselību un citām svarīgām tēmām un “drag king” ballīti, kā arī sola atšifrēt garo burtu savirknējumu LGBTQIA+.

Būs iespējams piedalīties arī kādā no “Lampas” neparasto formātu pasākumiem, piemēram, vērot, kā LMT pilots no Cēsīm vada bezpilota automašīnu ar pasažieriem Biķernieku trasē, noskaidrot, kas kopīgs repam, robotiem un suņiem ar Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas kinologu un dienesta suņu paraugdemonstrējumiem, spēlēt prāta spēles, pārbaudīt savas zināšanas ārpolitikai veltītā viktorīnā, piedalīties Latvijas Dabas fonda klimata čempionātā (kas gan notiks tikai klātienē abas festivāla dienas) vai izklaidēties stendapos par klimatu un par cieņu.

Festivāla rīkotāji atzīmēja, ka aizraujoša “Lampas” programma solās būt arī tiem, kuru attiecības ar ēdienu pārsniedz dienišķās iztikas robežas. Maizes nākotne, ēdiens kā māksla un slepena zīmju valoda, kas atklāj daudz vairāk nekā tikai pieejamos produktus vai to pagatavošanas tradīcijas, – šoreiz “Lampa” aicina ēdienu uzlūkot caur literatūru, kino un teātri.

Ilgtspējas meklējumu laikmetā ikviens varēs rast atbildes un virzienus, kā samērot personisko un kopējo labumu. Uz “Swedbank” Ilgtspējas skatuves notiks sarunas dažādu jomu griezumā no emocionālās inteliģences un ilgtspējīgām inovācijām uzņēmumiem līdz tam, kā kriptovalūtas un mūsu ikdienas izvēles ietekmē klimatu. Savukārt 12–18 gadu veci jaunieši īpaši aicināti pievienoties “Swedbank” jauniešu ilgtspējas programmai  “Beelievers”, lai gatavotu, cilpotu, skeitotu, atklātu savas superspējas ar telefonu un audzētu mācīšanās muskuļus planētas nākotnei.

Arī šogad “Lampā” skanēs vairākas valodas. Lielākā daļa festivāla pasākumu norisināsies latviešu valodā, taču būs arī pasākumi angļu un krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā, bet dažiem pasākumiem tiks nodrošināts tulkojums arī zīmju valodā.

Ieva Morica ir pārliecināta: “Tās grūtās sarunas ir tās vērtīgākās.

Ja mēs spējam runāt par sabiedrībā sarežģītajiem jautājumiem, tad tam ir daudz lielāka pievienotā vērtība, nevis, ja mēs sanākam, un spējam par visu ļoti ātri vienoties.”

Festivāla organizatori atgādina, ka, lai neapjuktu plašajā “Lampas” piedāvājumā un nepalaistu garām kāroto notikumu, ikvienam ir iespēja sastādīt savu programmu, izmantojot festivāla mājaslapā pieejamo rīku “Mana programma”. Tajā iespējams atlasīt pasākumus atbilstoši sev tīkamai kategorijai un izveidot aktuālo pasākumu sarakstu, ko viegli pārskatīt arī telefonā.

“Lampas” apmeklējums klātienē būs iespējams, tikai uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina pilna vakcinācijas kursa pabeigšanu vai pārslimošanas faktu pēdējā pusgada laikā, kopā ar ID karti vai pasi. Tāpēc klātienē festivāls šogad būs pieejams apmeklētājiem no 12 gadu vecuma, un “Lampas” rīkotāji aicina vērot festivālu attālināti arī tos, kam mājās paši mazākie, jo festivāla zonās nebūs iespējams atrasties ar bērniem līdz 12 gadu vecumam, to skaitā ar zīdaiņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti