Kultūras ziņas

Andris Nelsons uzstājas Briselē

Kultūras ziņas

Veļas mazgāšana Rīgas Krievu teātrī

Laikraksta "Diena" gada balvas kultūrā

Laikraksts «Diena» pasniedz tradicionālos «Zelta kartupeļus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kārtīga kartupeļu talka gan ar mākslas dobju aršanu, gan dziesmām un jokiem norisinājās laikraksta “Diena” kultūras gada balvas ceremonijā. Jau četrpadsmito reizi ikgadējā apbalvošanas ceremonijā tika godināti talantīgie un pārsteidzošie aizvadītā gada izcilnieki. Uzvarētāji saņēma tradicionālo „Zelta kartupeli” un pelnītas klātesošo gaviles.

Pagājušais Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gads ar savu neticami bagātīgo programmu pārsteidza visu sabiedrību un lika arī krietni palauzīt galvas laikraksta "Diena" kultūras gada balvas žūrijai. Jo tā vien šķiet pārlūkojot sarakstu-visi nominētie kandidāti ir pelnījuši kļūt par laikraksta "Diena" gada balvas kultūrā laureātiem.

„Mēs daudz par to runājām un spriedām, kā reaģēt uz šo spožo un bagātīgo programmu, bet mēs izlēmām šos lielos, visiem mīļos, skaļi maketētos pasākumus neietvert. Mēs izlēmām palikt pie tā sava stila un pamanīt šo kultūras procesu, kas notika neatkarīgi no ļoti lielajiem kultūras galvaspilsētas notikumiem,” skaidro “Dienas” gada balvas žūrijas locekle Undīne Adamaite.

Pērnā gada kultūras programmu “Dienas” žurnālisti vēstījuši piecās kategorijās.  Ar “Zelta kartupeļu” balvu mājās devās jau vairākkārt pelnīti ievērotais, pārsteidzošākais aizvadītās sezonas iestudējums Latvijas Nacionālajā operā “Mihails un Mihails spēlē šahu”. Par Gada grāmatu tika atzīts Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks". 

„Darbības lauks, kurā nevar būt ne uzvarētāju, ne zaudētāju,” uzsver Inga Ābele. Pat ja viens cilvēks man pateiktu par grāmatu, ka tā viņam ir bijusi ļoti vajadzīga, tas jau arī būtu nozīmīgi.

Kino jomā “Zelta kartupelis” piešķirts režisoram Pēterim Krilovam par filmu “Uz spēles Latvija”, kā arī režisores Signes Baumanes animācijas filmai “Akmeņi manās kabatās”.

Vladislavs Nastavševs tika apbalvots par iestudējumu “Peldošie – ceļojošie” Jaunajā Rīgas teātrī. Teātra jomai ir arī “Dienas” lasītāju simpātiju balva – tā tika režisorei Laurai Grozai-Ķiberei par nesaudzīgo antiutopiju Liepājas teātra izrādē “1984”. Kategorijas “Vizuālā māksla” laureāts – Ēriks Apaļais un viņa personālizstāde “Zari”.

Mūzikas kategorijā par laureātu kļuva diriģents un Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava par vairākiem izcili veidotiem projektiem, tostarp koncertsēriju “Bahs. Pasija. Rīga”.  Par antoloģijas “Spāņu 20. gadsimta dzeja” atdzejojumu “Zelta kartupelis” pelnīti tika piešķirts dzejniekam Leonam Briedim.

„Es ļoti priecājos par gados jaunākiem kolēģiem, bet kuri jau ir labi un krietni savas jomas profesionāļi,” saka dzejnieks. „Šis ir viens no intīmākajiem un reizē arī saturīgākajiem kultūras balvas pasākumiem, kuros es esmu piedalījusies sava mūža laikā.”

Kā atzina „Kultūras Dienas” gada balvas žūrijas dalībnieki, šoreiz vērtēšanas procesā viņi ļoti sāpīgi izjutuši autoritatīvā kino kritiķa, latviešu kultūras spīdekļa Normunda Naumaņa trūkumu. Kā atzīmēja kinokritiķe, "Dienas" gada balvas žūrijas locekle Dita Rietuma, Normundam piemitis īsts renesanses cilvēka vēriens - viņš vienlīdz labi orientējies kino, mūzikas, literatūras, vizuālās mākslas, teātra un citu mākslas žanru norisēs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti